Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Verdipapirer på billigsalg

30. September 2008 | Av | Kategori: Fond | Permalenke
Money trap - Johngard @ sxc.hu
Foto: Johngard @ sxc.hu

Ved å ha en fast spareavtale i fond har du en større sjans til å unngå å havne i fondsfella. Jeg har tidligere skrevet om fondsfella og om hvordan mange av oss småsparere forsøker å treffe toppen og bunnen av svingningene i markedet. Du kan lese mer om dette i innleggene Ikke gå i fondsfella og På tide å opprette spareavtale for fast sparing i fond?.

Den største feilen vi småsparere gjør er at vi i alt for stor grad lar oss påvirke av medias krigsoverskrifter om finanskrisen og svingningene i markedet. Vi kjøper etter lang tids oppgang, og selger i nedgangstider, gjerne like før bunnen er nådd. Som Dagbladet skriver i dag kan denne måten å “spare” på koste deg dyrt.

Slik havner du i fondsfella:

Timing av markedet
Forklaring av grafen ovenfor:
1. “Nå har aksjekursene steget jevnt over lengre tid. 10% økning bare siste måneden, det ser jo bra ut! Det er på tide at jeg kjøper og får min del av kaka.”
2.Nei! Hva skjer? Jeg taper jo sparepengene mine! Nei, det er nok best å begrense tapene mine og selge alt. Dette vil jeg ikke være med på lenger. La meg få pengene inn igjen på bankkontoen.”
3. “Nå er visst nedturen over for denne gang. Avisene skriver jo side opp og side ned om hvor bra det går. Nå er det på tide å komme seg på karusellen igjen. Jeg tømmer sparekontoen i banken og kjøper.”
4. “Himmel, hav og helvete! Nå er visst alt håp ute… Best at jeg kvitter meg med disse fondsandelene før jeg taper alt jeg eier.”
5. “Ja, var det ikke det jeg tenkte! Kursene stuper jo. Flaks at jeg solgte i tide og ikke ble sittende fast ombord i det synkende skipet.”

Prøv heller å slå kaldt vann i blodet og fortsett med jevn sparing. Selv om verdien av fondsandelene dine har gått kraftig ned i denne siste børsstormen, er det bare et tap på papiret. Pengene dine er ikke tapt før du selger andelene og realiserer tapet. Tenk heller på at verdipapirene nå er på billigsalg, og at dette kan være et godt tidspunkt for å opprette en spareavtale i aksjefond. Slik får du mest mulig ut av oppturen som kanskje allerede er på vei.

Ved å ha en jevn sparing minsker du risikoen for at du bommer på toppen og treffer bunnen (eller omvendt) og du kan sove bedre om natten.

Stikkord: , , ,

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>