Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Valgfrihetens paradoks

1. April 2008 | Av | Kategori: Diverse | Permalenke

Barry Schwartz studerer forholdet mellom økonomi og psykologi, og han har vist oppsiktsvekkende innsikt i vårt moderne liv. I boken The Paradox of Choice, hevder han at overfloden av valgmuligheter i dagens vestlige samfunn ikke fører til lykke, men til fortvilelse.

I The Paradox of Choice tar Schwartz for seg et stort spørsmål i dagens samfunn: Hvorfor er det slik at vi i samfunn med overflod, der individet får mer og mer valgfrihet, nå synes å være vitne til en epidemi av depresjon? Det har tidligere vært sett på som en sannhet at å ha mange valgmuligheter er en god ting, men Schwartz hevder det motsatte.

I denne videoen kan du se Barry Schwartz tale på TED konferansen i Monterey i juli 2005. Schwartz bruker eksempler som vi alle lett kan kjenne igjen fra vårt daglige liv, slik som: jeans, tv-er og salatdressing når det gjelder konsumvarer, og hvor vi skal bo og hva slags jobb vi skal ha når det gjelder livsstil. Eksemplene hans understreker poenget han vil ha frem, nemlig at for mange valgmuligheter kan gjøre deg ulykkelig. En liten tankevekker vi kan ta med oss videre når vi tenker gjennom vår privatøkonomi..

Har du 20 minutter til overs, anbefaler jeg at du tar deg tid til å se Barrys foredrag. Har du problemer med å se videoen nedenfor, kan du klikke her for å se den på ted.com.

Stikkord: , , ,

3 kommentarer
Legg igjen en kommentar »

  1. Interessant. Har alltid lurt på hvorfor vi bare blir mindre og mindre lykkelige ettersom alt ellers tyder på at vi burde få det bedre og bedre. Kanskje finner jeg noen svar her.

  2. Nå er det jo faktisk slik at desto mindre inntekt, desto større statistisk sjanse for å utvikle depresjon.

    Det blir da snarere naturlig å anta at mange valgmuligheter kombinert med mangelen på å faktisk kunne velge er en viktigere årsak til depresjon enn valgmulighetene i seg selv. Selvsagt hjelper det ikke på at standardene og forventningene faktisk er høye idag, noe Schwartz er inne på.

    Det nok uansett slik at flersteparten av de valgmuligheter vi har i dagens samfunn faktisk er uvesentlige. Og derfor stjeler ressurser fra viktige saker.

    Helge Samuelsen’s siste blogginlegg..Huset i forfall

  3. […] har tidligere skrevet om Barry Schwartz og hans foredrag på TED om valgfrihetens paradoks, og hvordan for mange valgmuligheter til daglig gjør oss mindre lykkelige. Selv om sjalusi og […]

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>