Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Utnytt renteerstatningen til Statens Lånekasse

7. June 2008 | Av | Kategori: Lån | Permalenke

Har du studielån med fast rente? Da kan dette være tiden for å betale inn litt ekstra på studielånet.

Når du inngår en avtale med Statens Lånekasse er denne basert på at du skal følge den oppsatte betalingsplanen. Du kan betale ned lånet ditt raskere enn avtalt, men Lånekassen vil da beregne seg en renteerstatning etter over- eller underkurs.

madmaven @ sxc.hu
Utdanning koster!
Foto: madmaven @ sxc.hu

Overkurs vil si at renten på nye fastrentelån er lavere enn renten du har på lånet ditt. Om du nå betaler inn et ekstra beløp vil det si at Lånekassen får mindre rente på disse pengene når de låner ut igjen pengene. Dette tapet er det du som må dekke ved å betale en renteerstatning. Størrelsen på renteerstatningen avhenger av hvor mye ekstra du har betalt på studielånet, hvor lang tid det er igjen av bindingsperioden, og hvor mye renten for nye fastrentelån har gått ned.

Underkurs vil si at renten på nye fastrentelån i Statens Lånekasse er høyere enn renter du har på ditt studielån. Om du nå betaler inn ekstra på studielånet kan Lånekassen låne ut disse pengene igjen til en høyere rente enn du ville ha betalt, og nå er det du som får gevinsten. Størrelsen på renteerstatningen du mottar avhenger av de samme faktorene som ved overkurs.

Eksempel på overkurs:
Du inngår en avtale om fastrentelån i Lånekassen i tre år, og finner ut etter et år at du vil betale inn 10 000 kr ekstra. Om renten på nye fastrentelån er en prosent lavere enn du har på lånet ditt må du betale renteerstatning pga. overkurs. Du har to år igjen av perioden, og skal da betale en prosent rente av de 10 000 kronene i to år. Du må da ut med 200 kr i renteerstatning.

Eksempel på underkurs:
Et år ut i avtaleperioden på tre år betaler du inn 10 000 kr. Renten på nye fastrentelån er nå en prosent over den renter du har på studielånet ditt. Dette gir en underkurs, og du vil få tilbake renteerstatningen fra Lånekassen. Du får ikke pengene ut i kontanter, men Lånekassen reduserer gjelden din, i dette tilfellet med 200 kr. Kontantubetaling får du bare om du ikke har mer gjeld etter innbetalingen. Du vil da få renteerstatningen inn på konto.

Fastrenteavtalene hos Statens Lånekasse er tilgjengelige for tre, fem og 10 år. Renten er markedsstyrt og følger rentens utvikling ellers, men Statens Lånekasse ligger tre til seks måneder etter resten av markedet. Det tar altså mellom tre til seks måneder fra bankene setter opp renten, til Lånekassen gjør det samme.

Rentesatsene til Lånekassen de siste 10 årene.

Renten for fastrentelån er nå 5,4 % og vil gå opp med 0,4 % fra 1. juli til 5,8 %. I andre kvartal i 2006 var renten på dette fastrentelånet 4,6 %. Renten på disse fastrentelånene er nå så høy at nesten alle som betaler ned på studiegjelden sin nå vil få gevinst på en ekstra utbetaling. Inngikk du en fastrenteavtale med fem års bindingstid for to år siden vil du altså nå få redusert gjelden din med 10 360 kr om du betaler inn 10 000 ekstra nå..

Har du ikke disse ekstra pengene, så prøv å kutte litt andre steder i budsjettet ditt. Hva med å redusere litt på utepilsen og rekene?

Kilde: Statens Lånekasse.

Stikkord: , , , , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>