Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Unnskyldninger som brukes ved impulskjøp

2. June 2008 | Av | Kategori: Sparetips | Permalenke
Impulskjøp koster skjorta.
Foto: g-point @ sxc.hu

Vi blir daglig bombardert med reklame, nesten uansett hvor vi befinner oss eller hva vi gjør blir vi fortalt hva vi trenger og bør kjøpe. I tillegg kommer reklamen som forteller oss hvordan vi “får råd” til å kjøpe det: “Forbrukslån opp til 200 000 kr uten sikkerhet, svar innen 15 minutter.” Moter, trender og meningene til de rundt oss gjør at det ofte er lett å kjøpe ting vi kanskje egentlig ikke har bruk for. Når vi gjør slike innkjøp serverer vi kanskje oss selv en liten hvit løgn for å rettferdiggjøre kjøpet.

“Denne trenger jeg virkelig!”
Om vi ser bort fra mat, tak over hodet, klær som holder oss varme og en god klem i ny og ne er det ikke så mye mer vi virkelig trenger for å overleve. Selv om tingene vi kjøper ikke nødvendigvis er luksusvarer er det viktig å skille mellom “jeg vil ha” og “jeg må ha”.

“Jeg får lønnstillegg i mai, så avdragene er ikke noe problem.”
Slik tenker man gjerne før man kjøper ny bil eller kjøper noe dyrt som man betaler med kredittkortet. Selv om man nok får dette lønnstillegget en dag kan man aldri være sikker på hvor stort det blir. Og når kredittkortet blir brukt har vi som regel ikke regnet så nøye på hvordan det skal betales tilbake eller hva du må betale i avdrag. Hvis du må bruke denne unnskyldningen er det et tegn på at du ikke burde kjøpe denne tingen før du har tenkt deg nøye om tre-fire ganger til.

“For et kjempetilbud, her må jeg bare slå til!”
Hvor mange ganger har du kjøpt noe fordi det var på salg? Jeg har gjort det mange ganger selv om jeg egentlig ikke har visst akkurat hvor godt tilbudet var. Det eneste vi vet er at butikkene uansett tjener penger på tilbudsvarene.

“Den var på tilbud så jeg sparer egentlig 400 kr.”
Du sparer penger ja, akkurat! Hvorfor ikke kjøpe ni andre ting du ikke trenger i samme slengen og spare 4000 kr?

“Om jeg slutter å betale X har jeg råd til Y.”
Om jeg slutter å gå på kafé hver dag eller sier opp medlemskapet på treningssenteret så får jeg råd til denne stilige mobilen (kun 349 kr/mnd for å ringe så mye jeg vil!). Ja, det stemmer kanskje, men sørg for å si opp medlemskapet først. Og dette er uansett en dårlig unnskyldning, for om en uke sitter du igjen på kafeen og snakker i den nye mobilen.

“Jeg fortjener en belønning nå som….”
Ja, det er viktig å gi seg selv belønninger av og til, men dette er en unnskyldning som lett kan bli brukt litt for ofte.

“Denne tingen vil gjøre alt så mye enklere.”
Ofte begrunner vi behovet for noe med at det vil gjøre livet enklere for oss og kanskje gi oss mer fritid, men blir det alltid slik? Hvor mye mer fritid får du når du må ta all overtid du blir tilbudt får å betale for tingen? Og hva om denne fritiden bare brukes til å bekymre seg for hvordan man skal betale regningen?

“Jeg kan jo prøve det og avbestille om jeg ikke liker det.”
Abonnement på blader eller aviser, bokklubber, filmkanalene på kabel-tv, medlemskap på treningssenteret, få kosttilskudd gratis i tre måneder… Sjansen er stor for at du ikke bare vil la være å avbestille, men at du også ikke vil benytte deg av abonnementet, lese bøkene eller se filmene.

Du kan spare mye penger på å være bevisst på hva du begrunner kjøpene dine med. Enten du bruker slike unnskyldninger ofte eller ikke, så vil det alltid være et bra tips med god planlegging før man handler. Prøv å unngå situasjoner som du vet øker sjansen for at du handler på impuls.

Du kan sette deg en ventetid før du kjøper noe du ikke allerede har planlagt, f.eks på en dag for hver 300 kr tingen koster. Er totalprisen på en billig mobil (med abonnement) 3900 kr, så gir du deg selv to uker til å tenke over om du virkelig trenger den. Sjansen er stor for at du etter å ha kommet hjem fra butikken bestemmer deg for at du kan klare deg med den gamle en stund til.

Kjøper du noen gang ting på impuls?

Vis resultater

Loading ... Loading ...
Stikkord: , , , , , , , , , , ,

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>