Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Under 20 år? Har du OTP?

13. April 2008 | Av | Kategori: Pensjon | Permalenke

Under 20 år?

Hardt arbeid
Foto: sgursozlu @ sxc.hu

Er du under 20 år gammel og i jobb er kanskje ikke pensjonen din det første du tenker på.
Dette er forståelig, for det ligger utrolig mange og lange arbeidsår foran deg før tiden kommer da du skal pensjonere deg. Du trenger altså ikke få panikk om du ikke har tjent ditt første pensjonspoeng enda, men det er aldri for tidlig å tenke litt på pensjonen din.

Loven om obligatorisk tjenestepensjon (OTP) trådte i kraft 1. januar 2006 og innebærer at de fleste arbeidsgivere må ha tjenestepensjonsordning for sine ansatte der arbeidsgiver betaler inn minst 2% av lønnen til den ansatte. Dette gjelder alle ansatte som har en stillingsprosent over 20% og er over 20 år gamle. Arbeidsgiver har altså adgang til å holde arbeidstakere under 20 år og arbeidstakere med mindre enn 20 prosent stilling utenfor pensjonsordningen, og det er derfor ikke sikkert at du som er under 20 år er inkludert i ordningen med obligatorisk tjenestepensjon.

Har du OTP?

Vet du ikke om du likevel er inkludert i pensjonsordningen så bør du undersøke dette, og er du ikke inkludert bør du prøve å gjøre noe med det. Det enkleste vil være å enkelt og greitt spørre arbeidsgiver om du kan få komme inn i ordningen. Be om at arbeidsgiver ser på forespørselen din som et lite lønnspålegg. Det verste som kan skje er at du får et nei, i beste fall blir arbeidsgiveren din imponert over engasjementet ditt og inkluderer deg i ordningen. Dette kan du også tenke på når du søker jobb og skal diskutere lønn. Om arbeidsgiveren ikke har sine ansatte under 20 med i pensjonsordningen, kan du kanskje senke lønnskravene dine litt mot at du får komme med?

Du har kanskje mye å bruke pengene dine på, og tenker at å nøye seg med mindre lønn nå ikke vil være så smart. Men tenk på at selv om du får pensjonsordning isteden for topplønn fra dag en på jobben, så er det ikke så mye mindre du vil få i lønn. De to prosentene av lønnen din som arbeidsgiver er pliktig til å betale inn utgjør ikke så mange tusen i året. Tenk da heller på at investeringen vil godgjøre seg i 40, 45 eller kanskje 50 år før du skal gå av med pensjon, og da vil du sannsynligvis kunne nyte den fulle effekten av renters rente; universets sterkeste kraft!

Stikkord: , , ,

4 kommentarer
Legg igjen en kommentar »

 1. For å være ærlig så er jeg rimelig forbanna på OTP-ordningen. Fra august 2006 til mars 2007 hadde jeg en helt vanlig jobb, fulltid. Jeg var over 20 år, og pensjonen ble trukket. Når jeg så på lønnsslippen, sto det at et beløp var trukket til pensjonen, og jeg tenkte med meg selv at dette jo var flott, sånn at jeg har noe å “rutte med” når jeg blir gammel og grå.

  Så, mars 2008, kommer det brev i posten fra Vital: “Siden du var ansatt i den jobben i under et år, vil du ikke ha krav på de innbetalte pengene”… !!!! Er ikke ofte jeg blir så forbanna, men dette syns jeg var meget drøyt og en usannsynlig idiotisk møkkaregel, som jeg godt kunne ha blitt informert om. Vet ikke om jeg kunne ha bedt om å ikke bli trukket til pensjon, men jeg skulle hvertfall prøvd.

  Jeg jobbet altså for en viss prosent av lønnen min til å havne i lommene på Vital. Meningsløst og urettferdig!

  Sindre’s siste blogginlegg..Hva hvis-mentaliteten

 2. Loven om innskuddspensjon sier riktig nok at du mister opptjent pensjonskapital om du slutter i jobben før 12 mnd ansettelse, men jeg synes det høres utrolig ut at administrator, i dette tilfellet Vital, skal bli sittende igjen med pengene.

  Etter loven har arbeidsgiver plikt til å betale inn et beløp som tilsvarer minimum 2% av lønnen til pensjonsordningen. Dette blir altså ikke trukket fra lønnen din, men er et pliktbidrag arbeidsgiver har. I tillegg kan det inngåes avtale om at også arbeidstaker skal bidra, og da kan det vel være snakk om å bidra gjennom trekk i lønnen. Var det en slik ordning du hadde når du sier lønnslippen sa at du var trukket i lønn, eller var det bare spesifisert hvor mye arbeidsgiver hadde betalt inn i pensjonsordningen?

  Uansett; jeg er enig i at høres det helt urimelig ut at Vital skal bli sittende igjen med disse pengene, jeg ville trodd at de skulle bli refundert til arbeidsgiveren som hadde betalt inn til ordningen (evt. at pengene ble stående i ordningen til din arbeidsgiver til fordel for de andre ansatte).

  [klage]Men for all del, grådigheten til både staten og disse finansinstitusjonene kjenner ingen (eller svært få) grenser, så det skulle egentlig ikke forundre meg mye om de her så sitt snitt til å grave til seg litt ekstra. Heldigvis har Staten Norge AS god økonomisk sans, slik at vi nå kan glede oss over en flott ny opera, og kanskje et OL i Tromsø om ikke så alt for lenge.[/klage]

 3. Jeg er faktisk ikke helt sikker på det, men på lønnsslippen sto det et beløp som var gått til pensjon. Om dette var trukket fra lønnen eller om det var utenom lønnen vet jeg ikke. Har flyttet ut nå, og de gamle lønnsslippene ligger hjemme, så får ikke sjekket akkurat nå.

  Uansett, hvis dette pensjonsbeløpet ikke ble trukket fra selve lønnen er det jo ikke fullt så ille. Syns likevel ikke det er riktig at Vital får disse pengene. Men sånn er nå det, skal sikre meg økonomisk suksess på andre måter jeg, så det “går greit”.. 😉 (Må tro det hvis jeg skal oppnå det vettu).

  Sindre’s siste blogginlegg..Hva hvis-mentaliteten

 4. Den enkelte ansatte skal IKKE trekkes i lønn såfremt arbeidsgiver KUN har valgt minimumsløsning med 2 %.
  Dersom bedriften du har vært ansatt i hadde en ordning der arbeidsgiver sparer 2 % og den ansatte 2 % i tillegg sitter du i en litt kjip situasjon med arbeidsforhol kortere enn ett år.
  Det som da skjer er at pengene som har blitt spart for deg i perioden, inkludert trekk fra lønn refunderes arbeidsgiver. Disse pengene går IKKE til Vital. Hvis så er tilfelle så har Vital gjort et grovt overtramp i henhold til lov om obligatorisk tjenestepensjon/lov om innskuddspensjon.

  Ta opp dette med penger trukket fra lønn med gammel arbeidsgiver, men i utgangspunktet er det slik otp og andre innskuddsordninger fungerer. Det kan vi takke lovgiver for, som ikke evner å forstå utfallet av egne lovbestemmelser.

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>