Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Ting å tenke på før du gifter deg

10. March 2008 | Av | Kategori: Ekteskap | Permalenke
clix @ sxc.hu
Foto: clix @ sxc.hu

Å snakke om penger med den du er glad i kan være vanskelig. Du har kanskje tatt noen mindre bra privatøkonomiske disposisjoner en gang som du sliter med fremdeles. Kanskje skjemmes du over tabbene du har gjort, og føler det er vanskelig å ta de opp over middagsbordet. Men det må gjøres. En stor del av alle skilsmisser kommer av pengeproblemer og uenighet om hvordan privatøkonomien skal styres. Å inngå ekteskap innebærer i tillegg til underholdsplikt også en opplysningsplikt som skal sikre åpenhet mellom ektefeller i økonomiske forhold.

Ekteskapsloven §39:
Ektefeller har plikt til å gi hverandre de opplysningene som er nødvendige for å vurdere deres økonomiske stilling.

I etableringsfasen, som for mange par er en tid med trang privatøkonomi, kan det være ødeleggende for forholdet om kemneren kommer på døren for å kreve inn gammel skattegjeld. Så før dere tar det store spranget: ta dere tid til å snakke sammen om hvordan deres privatøkonomi er, hva dere tenker om økonomiske spørsmål, planer og hvordan dere ser for dere at familiens økonomi skal styres i fremtiden.

Bankkontoer

Gå i fellesskap gjennom alle bankkontoer før dere gifter dere. Finn ut hvem som har penger hvor, og hvordan dere skal behandle disse kontoene etter at dere har blitt gift.

Utgifter

Mange av dere som skal gifte dere snart har kanskje bodd sammen en stund, og vet allerede hvor store utgifter dere har. Men det er viktig å vite hva det vil koste å bo sammen. I de fleste tilfeller vil dere få litt mer å rutte med. Det kan bli mindre å betale i skatt, og de daglige utgiftene blir delt på to. Flotte greier! Det betyr at dere vil ha mer penger igjen på slutten av måneden. Bestem dere for hva dere skal gjøre med disse pengene før dere tilpasser livsstilen til de økte midlene som (sannsynligvis) blir tilgjengelige.

Gjeld

Dette kan være vanskelig. Men det er et must at dere snakker sammen om gjeld dere har fra før. Her må alt på bordet så det ikke blir noen overraskelser senere i ekteskapet. Har du kredittkortgjeld, forbrukslån, overtrekk på konto eller er du uvenner med kemneren angående ubetalt restskatt? Det finnes ingen unnskyldning for å holde gjeld skjult for partneren din.

Eiendeler

Om du eier en bilforretning eller en matvarekjede så er sannsynligvis partneren din forberedt på at dette vil være levebrødet etter inngåelse av ekteskap. Men hva med eiendelene dine? Har du brukt hele livet før du møtte partneren din på å bygge opp Norges største Donald samling? Hva om partneren din ikke er klar over hva tegneseriene betyr for deg? Tenk deg at du er på jobbseminar og at partneren din rydder i kjelleren og kaster hele samlingen. Snakk ut om eiendelene dere tar med dere inn i ekteskapet og hva de betyr for dere.

Pensjonssparing og forsikring

En eller begge av disse vil garantert endre seg når dere blir gift. Snakk med hverandre om planer og drømmer, og finn ut av hvordan dere best kan tilpasse spareplaner og forsikringer.

Stikkord: , , , , , , , , , ,

En kommentar
Legg igjen en kommentar »

  1. Veldig gode tips :)

    Suleman’s siste blogginlegg..Tre sikre måter å spare penger på – Del 1

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>