Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Spar 1000-vis av bensinkroner

16. June 2008 | Av | Kategori: Sparetips | Permalenke
Bensinprisene stiger
Foto: mikecco @ sxc.hu

Oljeprisen og dermed bensinprisene er på vei til himmels og regjeringen lover at den skal enda høyere enn himmelen. Med mindre du har en bil som går på luft og kjærlighet, vil en enda større del av budsjettet gå til drivstoffutgifter i fremtiden. Jeg bestemte meg i begynnelsen av måneden for å se hvor mye jeg kunne redusere bensinforbruket mitt. Det har vært mye kjøring i vinter og vår, og jeg har hver måned sprengt posten for drivstoffutgifter på budsjettet mitt.

Jeg leste av gjennomsnittlig drivstoffforbruk på kjørecomputeren som ikke har vært nullstilt siden i mars måned. Den fortalte meg at om jeg ikke akkurat har kjørt som et svin, så lå forbruket litt høyt, på 0,73 liter/mil.

Jeg nullstilte forbruksmåleren i kjørecomputeren og har i det siste prøvd å være bevisst på kjørestilen min. Jeg har ikke redusert gjennomsnittshastigheten min, den ligger fortsatt som tidligere, men jeg har prøvd å kjøre med en jevnere hastighet. Jeg har holdt litt bedre avstand til biler foran, holdt høye gir, og sluppet gassen i nedoverbakker.

Etter 700 kilometer med blandet kjøring på landevei, i tett trafikk og med noen fjelloverganger sier kjørecomputeren at jeg har hatt en forbruk på 0,62 l/mil. Dette utgjør en reduksjon i bensinforbruket mitt på 15,07 %. Hvor mye penger utgjør dette? Jeg kjører ca 25 000 kilometer i år, og om vi sier at bensinprisen er 13 kr/l sparer jeg 3575 kr ved å redusere forbruket fra 0,73 til 0,62 l/mil.

Denne reduksjonen koster meg ikke noe i tapt tid, jeg kommer fortsatt tidsnok på jobb og det eneste jeg trenger å gjøre er å fokusere litt mer på kjøringen til min nye grønne kjørestil blir en vane.

Hvor mye kan du klare å redusere drivstofforbruket ditt i løpet av sommeren? Kunne du tenke deg å forsøke å redusere det? Om du ikke har kjørecomputer kan du likevel måle drivstofforbruket ditt på en enkel måte:

Fyll tanken breddfull og nullstill triptelleren. Neste gang du fyller bensin fyller du igjen tanken breddfull, noterer ned hvor mange liter bensin/diesel du har fylt og leser deretter av kilometerstanden på triptelleren. Du vet nå hvor mange liter du har brukt på et visst antall kilometer, og det er da enkelt å regne ut forbruket. (Har du fylt 40 liter bensin og kjørt 500 km blir forbruket ditt 40 l / 50 mil = 0,8 liter per mil.)

Gode råd for å redusere drivstofforbruket:

 1. Kjør i høyest mulig gir. Et lavere turtall forbedrer drivstofføkonomien din.
 2. Unngå kraftige oppbremsinger. Løft foten fra gasspedalen i god tid før du kommer frem til rødt lys. Hold avstand til bilen foran så du slipper å bremse opp.
 3. Tråkk ikke inn clutchen før du må, men la bilen bremse på gir. Det fleste biler produsert etter 1990 har en “cut-off” ventil som stopper drivstofftilførselen til motoren når du slipper gassen. Slik bruker du mindre drivstoff enn om du trykker inn clutchen og lar motoren gå på tomgang.
 4. Hold jevn fart og unngå forbikjøringer. Ved å kjøre forbi kommer du deg bare noen plasser lengre frem i køen. Du bruker ekstra drivstoff og sparer lite tid.
 5. Sjekk lufttrykket i dekkene dine. Har du et halvt bar feil lufttrykk i dekkene bruker bilen 2-3 % mer drivstoff. I tillegg sliter du dekkene dine ekstra fort.
 6. Stopp motoren. La ikke bilen gå unødig på tomgang. Gjør du dette bruker du unødig mye drivstoff som fører til unødig skade på miljøet.
 7. Spar ekstra drivstoff når du er på veien. Slå av aircondition om det ikke er så varmt at du må ha den på. Selv om dagens aircondition bruker mye mindre energi enn for bare noen år siden, vil bruk av aircondition gi et høyere drivstofforbruk.
 8. Når du kjører med åpne vinduer, soltak eller med takboks øker du luftmotstanden og dermed også drivstofforbruket. (Vær obs på at en for varm bil gjør deg slapp og mindre oppmerksom. Blir det for varmt i bilen skal du selvfølgelig åpne vinduet eller bruke aircondition.)
 9. Prøv å ikke kjøre som Petter Solberg. Ved å unngå sporty kjøring med kraftig oppbremsing og akselerasjon får du et mye lavere drivstofforbruk.
 10. Bruk motorvarmer. En kald motor bruker mye mer drivstoff enn en varm motor og slipper også ut mye mer avgasser. Om bilen din ikke har motorvarmer bør du vurdere å montere en. I tillegg til å redusere drivstofforbruket ditt kan den spare deg for mye ergrelse om vinteren.

Om du vil laste ned disse rådene i en hendig PDF-fil kan du klikke her. Skriv den ut og del den med dine venner.

Stikkord: , , , , , , , ,

2 kommentarer
Legg igjen en kommentar »

 1. […] økonomisk: Du tror kanskje at du som sjåfør er flink til å kjøre drivstofføkonomisk? Ta et hurtigkurs i økonomisk kjøring og lær deg hvordan du kan bli enda bedre. Kan du klare å forandre kjørestilen din slik at du […]

 2. God artikkel! Det er absolutt mulig å spare inn på drivstoff utgiftene ja, men det er nok mange som ikke er bevisst nok på dette. Har skrevet en lignende artikkel om dette selv faktisk: http://www.biltips.net/slik-sparer-du-drivstoff/

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>