Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Spåkoner, spåmenn og andre svindlere

6. October 2008 | Av | Kategori: Diverse | Permalenke
Tarot kort -Spåkone og svindler
Foto: pirshulet @ sxc.hu

Astrologer, spåmenn, spåkoner og synske blir mer og mer synlige her i landet. Nå har de til og med fått sin egen tv-kanal. I går kunne vi lese i Bergensavisen at spåindustrien har et boom nå om dagen på grunn av finanskrisen der til og med investorer og forvaltere ringer spåtelefoner for å be om råd. Om det er spåkoner og krystallkuler som tar avgjørelsene i finansmarkedet og i politikken er det kanskje ikke så rart at vi har fått oss en finanskrise på nakken?

Spåbransjen melder om økt pågang etter urolighetene på børsen.
– Det er ekstremt mange som tar kontakt og som er urolige. «Hva skal jeg gjøre med huset?» «Hvilke aksjer skal jeg kjøpe og selge?» er typiske spørsmål, forteller spådame Sima til BA. I kundekretsen har Sima både politikere, investorer og aksjespekulanter.
Bergensavisen

Det virker ganske urovekkende at politikerne våre bruker spåkoner for å få råd og veiledning. VG skrev tidligere at Saera Kahn har ringt spåkoner fra Stortinget mens Stortingets klokke kimte til avstemming i bakgrunnen. Jeg håper inderlig at det ikke var en forestående avstemning som var tema i den telefonsamtalen. Politikere skal styre, bestemme og ta avgjørelser basert på sunn fornuft, erfaring og skikkelighet. Avgjørelsene skal ikke bli tatt på basis av hva en såkalt klarsynt råder dem til.

Jeg også helt sikkert at neste gang jeg skal sette penger i et fond, så skal jeg først undersøke om forvalteren styrer pengene og fondet selv, eller om han lar spåkonene bestemme hvordan fondet blir forvaltet.

Dr. Paul Kurtz, formann i Committee for Scientific Investigation of Claims of the Paranormal i New York kaller det å spå fremtiden for en bløff. I komiteen sitter ikke bare Kurtz, men også flere Nobelprisvinnere, og etter å ha undersøkt hundrevis av synske har de enda ikke funnet en eneste som kan spå fremtiden. Det de derimot har funnet er mennesker som er svært flinke til å lese kroppspråk, lytte til hva “ofrene” sier, stille ledende spørsmål og snakke i generelle vendinger på en måte som oppfattes som spesifikk. Kurtz sier at: “Problemet er at folk er så vitenskaplig uopplyste at de ikke forstår at dette er umulig… de ønsker å tro på det, derfor gjør de det.”

Hva i all verden er det som får folk til å kaste penger ut av vinduet på denne måten?

Nå er det sånn at jeg har hopet opp mange steder som jeg skylder penger. Jeg har 2 kredittkort, 10 000 til annet forbrukslån, 24 000 til et selskap med spåtelefoner
– Sliten
(innlegg i et webforum)

Det finnes altså mennesker som setter seg i gjeld og pådrar seg store økonomiske problemer ved å ringe disse svindlerne. Har ikke lovmakerne et ansvar her? Når desperate mennesker ikke makter å beskytte seg selv, bør ikke de som sitter med makten forby slikt bedrageri? De fleste andre typer svindel er tross alt forbudt, så hvorfor får spåkonene lov til å fortsette med sin svindel?

Det skrives mye om New York i disse dager, og spesielt om Wall Street og forskjellige avgjørelser som er tatt der som kanskje ikke har vært så veldig smarte. Men folket i New York er i hvert fall smarte nok til å forby bedrageri av denne typen:

A person is guilty of fortune telling when, for a fee or compensation which he directly or indirectly solicits or receives, he claims or pretends to tell fortunes, or holds himself out as being able, by claimed or pretended use of occult powers, to answer questions or give advice on personal matters or to exorcise, influence or affect evil spirits or curses; except that this section does not apply to a person who engages in the aforedescribed conduct as part of a show or exhibition solely for the purpose of entertainment or amusement. However one should use his intelligence and wisdom while visiting fortune tellers.
– New York State Law § 165.35

Vi har så mange andre forbud, påbud og regler her i landet, at det er helt sikkert plass til et forbud mot å svindle godtroende mennesker ved å fremstå som synsk.

Stikkord: , , , ,

9 kommentarer
Legg igjen en kommentar »

 1. Med en norsk prinsesse som Märtha Louise, som i tillegg til kongelige representasjonsoppdrag betalt fra våre skattepenger, også er kremmer med sin Engleskole, kan det da ikke forbause noen at andre alminnelig dødelige forsøker å tjene penger på lettlurte nordmenns higen etter spåtjenester!?!

  Bare vent, det er nok mange av disse desperate, usikre menneskene som snart ender opp psykotisk på en eller annen institusjon fordi det ble jo likevel ikke slik som spåkona sa… Velbekomme!

  Viktor Viktorsen’s siste blogginlegg..Holmenkollens solside!

 2. Jada, Victor. Dette kan man vel strengt tatt si om ALLE som har et eller annet aspekt av spiritualitet i livet sitt.

  Selv er jeg agnostiker, og joda mange ER svindlere, men du skal ikke være så snar å avfeie noe som har vært og fremdeles er en stor del av livet til størstedelen av jordens befolkning siden før “tidenes morgen”, som det heter.

  Det er minst like uklokt å si “du er dum som tror på engler” som å si “du er dum som IKKE tror på engler”.

 3. Det er stor forskjell på å tro på engler og det å ikke tro på dem. Det er ikke likestilte syn. Det ene er å tro på noe uten at det er noe som tyder på at det eksisterer. Det andre er å ikke tro på noe før det er en grunn til det. Før det er noe som tyder på at det er et reelt fenomen.

  Selv om du påstår at du har en lilla nisse boende på loftet som ingen andre kan se, så er det ikke mye grunn for andre å ta det alvorlig. Det at det er mange som påstår at de har en lilla nisse boende hos seg gjør det ikke mer troverdig når det ikke finnes noe bevis for at de eksisterer, og ingen målinger som viser at nissene påvirker noe.

  Den eneste forskjellen er at mens man kan le av lilla nisser, så er det sosialt uintelligent å le av folk som tror på guder og engler. Det er trist at staten kaster vekk penger på å støtte disse bevegelsene. De burde klare seg selv. Hvis de ikke gjør det er det bare bra.

 4. Nok en liten pus som skal dyttes fra skanse til skanse før hun kommer opp med sannheten ?

  Kan vi egentlig fortsette og ha kjønnskvotering i så viktige samfunns lag som det politikken er:
  Er rett og slett viljen til likestilling i forkant av den biologiske utviklingen ?

  Vi kan uansett ikke ha folk i det politikken som tror på noe som i beste fall er høyre hjerne kommunkasjon

  Få dama bort NÅ
  V

 5. Begynner å bli temmelig lei politikere som lyver så det renner av dem. Jeg snakker ikke om valgflesk og brutte valgløfter her, man bør forstå at det når det skal prioriteres kan være vanskelig å gi rom for alt. Dette har ikke så mye med poltikk å gjøre- det handler om redelighet, skikkelighet og tillit.

  Denne historien ligner på Ramin- Osmundsen- saken. Dette er imidlertid ikke bare umoralsk (lyve skal man ikke gjøre…), men vitner om mangel på dømmekraft. En toppolitiker som konsulterer spåkjerringer- hallo! Bare det er jo grunn til å få henne ut ved neste korsvei. Synd, da hun er en utradisjonell politiker som jeg og mange ha hatt sansen for. Men dette går langt over politikken.

  Pinlig…

 6. Hvis det er lite intelligent å tro på engler, hvorfor er det ingen som reagerer på at vi har et parti som heter KRF?

 7. Vidar Engen, det er litt søkt å trekke inn likestilling i en diskusjon om en stortingsrepresentants overforbruk av stortingstelefonen sin.
  Politikeren i dette tilfellet er forhåpentligvis ute av alt som heter politikk og samfunnsansvar for ettertida.

 8. Dessverre finnes det useriøse medium i bransjen jeg jobber i, men det er det i alle yrkesgrupper. Å være tarotist eller astrolog er et like respektabelt yrke som alle andre. Bare så synd at noen må ødelegge for oss som ER PROFESJONELLE og tar jobben vår seriøst. Jeg er utdannet, er testet og godkjent. Jeg har hvertfall papirene mine i orden og har aldri opplevd at noen har omtalt meg som en svindler, for saken er den…LOL at deg som ringer slike tjenester ikke ville gjort det detsom de mente dette var svindel! Kunden skal da få det de betaler for og da kan jeg få fortelle at både Teletopia og Eksperthjelp leverer kvalitets tjenester. Det er ikke bare å skaffe seg ei linje og begynne å spå. Ha det klart for dere, at så lett er det ikke å få jobbe på teletorg. Hvis du ikke har tillit til oss klarsynte, så ikke ring oss. Så enkelt. Men gå ikke ut å slakt oss i blogger og forumer uten å ha et saklig grunnlag. Det betyr at man respekteter at alle er forskjellige. Gudskjelov og takk for det! Velkommen til meg om du ønsker det. post@stinesalternativ.com

 9. En ting til… Selv om en tarotveileder ikke er rett for deg, betyr ikke dette at vis alle stinker. Husk å ikke ta alle under samme kam. Klemz :-)

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>