Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Slik bruker du Google Dokumenter til å føre regnskap

21. November 2008 | Av | Kategori: Aktuelt, Diverse | Permalenke

Vi har alle forskjellige systemer og metoder for å holde oversikt over pengene våre. (Om du ikke gjør dette bør du snarest mulig starte!) Noen bruker et regneark i Excel eller OpenOffice, noen bruker programvare som gratisprogrammet Buddi mens andre sverger til penn og papir og samler kvitteringer i en perm.

Metoden du bruker er ikke så viktig, det som virkelig teller er at du vet hvor pengene tar veien. Pengebruken din bør du ha oversikt over, helt ned til siste krone. En slik oversikt hjelper deg til å sette opp og holde budsjettet, og du kan enklere se hvor skoen trykker.

Ville det ikke vært fint om du kunne holde styr på pengene dine bare ved hjelp an noen raske klikk med musen på pc-en din? Det kan du gjøre ved hjelp av Google Dokumenter. Du kan ganske raskt og enkelt sette opp et regneark med et skjema som automatisk oppdaterer regnskapet ditt.

For å få tilgang til Google Dokumenter må du registrere deg. Om du allerede har en Gmail konto kan du gå direkte til Google Dokumenter og ta tjenesten i bruk ved å klikke på lenken “Dokumenter” like over Gmail logoen oppe til venstre i nettleservinduet ditt når du er logget inn hos Gmail.

Slik lager du deg et online regnskap hos Google Dokumenter:

1. Logg deg inn på Google Dokumenter og opprett et nytt regneark.

Regnskap 1
Når du har opprettet regnearket klikker du på “Lagre” oppe i det høyre hjørnet for å gi regnearket et navn og lagre det.

2. Opprett et skjema for registrering av utgifter.

Regnskap 2
Når du har gitt navn til og lagret regnearket går du videre ved å klikke på “Skjema” og deretter “Lag et skjema” på verktøylinjen.

3. Tilpass registreringsskjemaet.

I dette trinnet skal vi lage til et helt enkelt skjema med tre felt:
1. Hva brukte jeg pengene til?
2. Hva kostet det?
3. Hva slags budsjettkategori hører beløpet til i?
Regnskap 3
I vinduet som åpner seg skal vi tilpasse registreringsskjemaet. Gi gjerne et eget navn til skjemaet. (Om det er kun du selv som skal føre regnskapet kan du slette spørsmålet om navnet til den som registrerer slik jeg har gjort ved å klikke på ikonet til høyre. Er det flere som skal bruke regnearket lar du det stå slik at dere senere kan sortere utgifter etter hvem som har brukt pengene.)

Skriv inn det første spørsmålet i tittellinjen: “Hva brukte jeg pengene til?” og klikk på knappen “Legg til spørsmål” oppe til venstre og velg “Tekst”.

Sett inn det andre spørsmålet: “Hva kostet det?” i tittellinjen og klikk igjen på “Legg til spørsmål”. Denne gangen velger du “Flere valg” isteden for “Tekst”.
Regnskap 4
Legg inn de forskjellige budsjettkategoriene dine. Til å begynne med har du bare et felt å skrive i. For å legge til flere felt klikker du i det gule feltet nederst der det står “eller legg til Annet” bak. Du vil da få opp et nytt felt der det vil stå Alternativ 2 – fjern teksten og legg inn den andre kategorien. Gjenta dette til du har satt opp de budsjettkategoriene du vil ha.

Legg merke til lenken som står nede til høyre i vinduet. Høyreklikk på denne og lagre den i favorittene dine, eller dra den til skrivebordet så du enkelt kan finne den igjen senere når du skal registrere utgifter.

Når du har lagret lenken til skjemaet ditt kan du klikke “Ferdig” og lukke vinduet.

4. Registrering av utgifter.

Når du senere klikker på lenken til skjemaet er du klar til å legge inn din første utgift.
Regnskap 5
Med noen få raske tastetrykk legger du inn informasjonen du trenger. Opplysningene blir nå automatisk satt inn i regnearket du laget til å begynne med i Google Dokumenter. I tillegg legger Google Dokumenter til et tidsmerke slik at du ser når kjøpet ble gjort. Hver gang du du bruker penger og legger utgiften inn i skjemaet blir regnearket oppdatert.

5. Utnytt regnearket ditt.

Regnskap 6
Regnearket bruker du for å få en oversikt over hva du bruker pengene dine til. Du kan sette inn diagrammer (“Sett inn” på menylinjen og velg “Diagram”) som viser forholdet mellom de forskjellige kategoriene og bruke opplysningene du har samlet når du skal sette opp et mer nøyaktig budsjett for neste måned.

Stikkord: , , , , ,

7 kommentarer
Legg igjen en kommentar »

  1. […] s

  2. Meget bra tips for private. For firma så er det strengere krav så her bør man bruke et regnskapsprogram

  3. Herlig! Endelig et program som jeg har tålmodighet til å forplikte meg til! :)

  4. Hvorfor ikke lage ett slikt enkelt skjema til Open Office. har prøvd meen fikk det ikke til.

  5. Tidligere var dette innebygd i nettbanken min. Man kunne opprette kategorier i tillegg til de som fantes per default og få full oversikt over budsjett, regnskap og eventuelle avvik.

    Er det noen som vet om noen nettbanker som fortsatt har denne funksonaliteten?

  6. Klarer programmet å summere budsjettkategoriene, så vi enkelt får en oversikt (eks pr måned) over hva vi har brukt i hver kategori?

  7. Veldig bra tips! Dette må jeg prøve ut :) Men lurer også på det samme som Lotte over; programmet å summere budsjettkategoriene?

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>