Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Slå kaldt vann i blodet!

24. January 2008 | Av | Kategori: Fond, Sparing | Permalenke

Fallet på Oslo Børs ser ut til å ha begynt å bremse. Eier du aksjefond er det naturlig å fortsatt være nervøs. Men rådet til langsiktige småsparere er fra de fleste hold: Slå kaldt vann i blodet og behold fondsandelene dine.

Om du lurer på om det er på tide å selge dine fondsandeler, så er rådet fra alle eksperter klart: Tenk langsiktig og behold fondsandeler. Nedgangen vi har sett i det siste vil ikke vare evig. Kursene vil stige igjen, og det er ingen grunn til å tro at ikke sparing i aksjefond vil fortsatt vil være en av de beste langsiktige spareformene.

Nedgangen på børsene siste ukene kan faktisk være en beskjed til oss alle om at det nå er på tide og opprette en fast spareavtale. Selv om kursene nå er lave, er dette ikke tiden til å investere alle tilgjengelige midler i fondsandeler. Om du ikke allerede har en fast spareavtale for sparing i aksjefond, er dette et perfekt tidspunkt å starte på. En fast, jevn sparing vil være effektiv, og du sprer risikoen.


Om du prøver å investere på akkurat riktig tidspunkt i forhold til børsenes topper og bunner for å maksimere avkastningen din, risikerer du å lure deg selv. En vanlig småsparer har ikke muligheten til å lykkes med denne strategien (du må sannsynligvis jobbe eller studere, og har ikke muligheten til å følge børser og markeder fra minutt til minutt), og resultatet vil sannsynligvis bli at du selger når kursen nærmer seg bunnen, og kjøper etter at neste stigning er godt i gang. Slik taper man penger, man sparer ikke.

Det er derfor viktig at du:

  • * Sparer i fond når du har en definert spareplan (tidshorisont og avkastningsmål).
  • * Sparer i fond når du har penger til overs som kan settes til side for noen år fremover.
  • * Sparer i fond når du kan, og selger andeler når du trenger penger. Ikke selg andeler for å treffe toppen eller fordi et fond har en nedtur. På lang sikt vil så godt som alle fond stige i verdi.
  • * Selger dine fondsandeler dersom din privatøkonomi forandrer seg med hensyn til din spareplan (risiko, tidshorisont og avkastningsmål).
Stikkord: , , , , , ,

En kommentar
Legg igjen en kommentar »

  1. […] heller å slå kaldt vann i blodet og fortsett med jevn sparing. Selv om verdien av fondsandelene dine har gått kraftig ned i denne […]

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>