Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Planlegging og konsekvenser

1. April 2008 | Av | Kategori: Diverse | Permalenke
European wasp ROFL
Foto: daemon @ sxc.hu

En venn fortalte meg i påsken følgende historie:

“Da jeg gikk på videregående hadde jeg sommerjobb på laboratoriet i en gruvebedrift på Sunnmøre. Avdelingslederen der var en person mange så opp til. Med en utdannelse fra universitetet og fortid bl.a fra NGI var han en svært erfaren og kunnskapsrik person. Han kunne det periodiske system utenat og om vi lurte på egenvekt eller spesifikk varmekapasitet for en bergart eller et mineral, var det bare å spørre, så svarte han uten å slå det opp. Det er mulig han var fra Trøndelag, for han hadde en av de største og flotteste barter jeg noen gang har sett.

Det jeg husker best om denne personen var da han uventet ble borte fra arbeidet et par dager. Han kom tilbake på jobb uten bart og øyenbryn og med kortklippet hår. Etter spørsmål om hvorfor han hadde fjernet barten han fortalte han en utrolig historie.

Da han kom hjem fra jobb fant han et stort vepsebol i garasjen. Han bestemte seg raskt for at dette skulle bort, og la raskt en slagplan for hvordan han skulle kvitte seg med de uønskede gjestene i garasjen. Han fant frem den gamle støvsugeren han brukte når han vasket bilen. Selv om støvsugeren var gammel, gav den bra vakum, og bevæpnet med dette masseødeleggelsesvåpenet stakk han støvsugerslangen rett inn i vepsebolet. Planen fungerte bra til å begynne med. Nesten alle vepsene i bolet ble sugd inn i støvsugerslangen. Problemet var at etter hvert ble posen full, og vakumet dårligere, slik at mye veps ble værende igjen i slangen der de prøvde å kjempe seg “mot vinden”. På dette tidspunkt gikk det opp for mannen at det ville være en dårlig ide å stoppe støvsugeren før han hadde tatt livet av vepsen. Han lot derfor støvsugeren surre og gå mens han tenkte seg om et øyeblikk.

Etter en kjapp vurdering av mulighetene han hadde, gikk han inn i vaskekjelleren og fant frem løsningen på problemet; en gammel boks med Radar innsektspray. Han tømte boksen med Radar inn i støvsugerslangen mens støvsugeren surret og gikk. Det han ikke hadde tenkt på var at drivgassen i innsektsprayen var brennbar og at støvsugermotorer genererer varme. Spesielt gjelder dette gamle støvsugere, og i enda høyere grad gjelder det gamle støvsugere med full pose som jobber på høyeste turtall og med maks belastning. Resultatet var at støvsugeren eksploderte rett foran ansiktet hans og at bart, mesteparten av panneluggen, øyenvipper og øyenbryn ble svidd av. Heldigvis fikk han ikke noen alvorlige skader utover tapet av barten.

Uheldigvis var han ikke den eneste som overlevde. Alt for mange veps overlevde også, og de uttrykte sin misnøye med prosjektet slik veps gjerne gjør: den stakkars avdelingslederen fikk en god del flere vepsestikk enn han hadde godt av. Han måtte derfor direkte til lege, før han hadde tid til å få orden på den svidde hårmanken. Det hele var visst var en pinlig opplevelse.”

Sannhetsgehalten skal jeg ikke kommentere, men moralen i historien er at det selv med en viss planlegging er det ikke alltid ting går som du vil. Ting du gjør som i øyeblikket kan virke som en god ide (Har du tenkt å tømme sparekontoen for å kjøpe den fine sofaen siden skattepengene eller feriepengene kommer om noen få måneder?), men kan få uante og uønskede konsekvenser (Hva gjør du da i neste uke når bilen din trenger et dyrt verkstedopphold for at du skal komme deg på jobb?). Det er viktig å tenke litt fremover, og ta høyde for at du ikke alltid kan ha oversikt over og vite hva som kommer til å skje.

Sørg derfor for å bygge deg opp en økonomisk buffer slik at privatøkonomien din (og din families) er sikret om noen av de gode planene dine skulle føre med seg uventede og/eller uønskede konsekvenser.

Stikkord: , ,

2 kommentarer
Legg igjen en kommentar »

  1. Når virket å kjøpe en sofa “på feriepengene-kommer-snart-kreditt” som en god idé? 😉

    Finfin historie forresten!

  2. Noe av det drøyeste…! Mye værre enn meg, respekt! :-)

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>