Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Pensjonerte Kjeltringer

29. August 2008 | Av | Kategori: Diverse | Permalenke

Nå er det visst fritt frem for å snyte på skatten og jukse med trygd og pensjoner. Saken med pensjonsjukserne på Stortinget lærer oss at så lenge man kan unnskylde seg med uklare regelverk så er alt greit.

Stortinget
Creative Commons License Foto: afloden

“Jeg visste ikke… kunne ikke… var ikke klar over… trodde ikke… mente ikke… var sikker på at…” Slik begynner forklaringene til de som er nevnt i Riksrevisjonens rapport, og som har uttalt seg om saken.

Det hele er til å bli kvalm av synes jeg. Er ikke regelverket like uklart og komplisert for vanlige folk? Har alenemoren som mottar noen kroner for mye i stønad mer kunnskap om regelverket enn de som faktisk har laget reglene? Hva med saken om mannen som tjente 181 kr for mye et år og som mistet 40 000 kr i året p.g.a dette?

Stortingets pensjonsregler
• Pensjon innvilges til tidligere representanter under 65 år, når alder og tjenestetid på Stortinget til sammen overstiger 75 år. Dette er den såkalte 75-årsregelen.

• Da får ekspolitikerne 431 640 kroner i årlig pensjon (66 prosent av full lønn).

• I tillegg kan de ha «sporadisk inntekt», men pensjonen avkortes dersom denne inntekten overstiger stortingspensjonen.

Det er den enkeltes ansvar å rapportere inn hva han eller hun tjener ved siden av pensjonen. Pensjonsordningen har vært basert på tillit, noe Riksrevisjonen finner mangelfullt.

• Når representanten er over 65 år, kan han eller hun ha ubegrenset inntekt i tillegg til pensjonen, uten at den avkortes.

Kilde: (NTB / Dagbladet)

En tidligere stortingspolitiker sa på Tabloid på TV2 at han “kanskje hadde tjent et par tusen mer enn han skulle”, men riksrevisor Jørgen Kosmo sier til VG at “en eneste krone tjent utover pensjonsbeløpet, er tilstrekkelig til å miste stortingspensjonen for hele året.” Og i følge regelverket er det helt greit at den stakkaren som tjente de 181 kr for mye blir straffet for det. Men da må også juksemakerne på Stortinget bli anmeldt og stilt til ansvar.

Nå har denne vanvittig urettferdige pensjonsordningen eksistert i mange år, så juksemakerne skal ikke straffes for at de har mottatt pensjon, men de som har jukset, enten de har kunnet reglene eller ikke, bør straffes på lik linje med vanlige folk. Regelverket er kanskje komplisert, men stortingspolitikere som har vært med å å lage reglene har samme plikt som andre pensjons- og trygdemottakere til å sette seg inn i regelverket. Det ser ikke ut til at det vil gå slik. Lederen i Stortingets pensjonsstyre sier til TV2 at urettmessig pensjon vil bli sett på som trygdemisbruk om det er store beløp det er snakk om. Allerede her ser vi at det er forskjell på de som lager reglene og de som skal leve under dem. En vanlig person vil bli anmeldt og straffet om han tjener 181 kr mer enn han har lov til, mens en pensjonert politiker må snyte til seg et par hundrede tusen før det skal betraktes som trygdemisbruk.

Jeg lurer på om de som eventuelt har jukset får samme straff som vanlige folk her i landet eller om Stortinget fortsatt vil gi blaffen?

Tror du noen av de som evt. har jukset med pensjonene vil måtte stå til ansvar for dette?

Vis resultater

Loading ... Loading ...
Stikkord: , , , , ,

En kommentar
Legg igjen en kommentar »

  1. For ett år siden var det ikke comme il faut å kalle Norge for ett semi-korrupt plutokrati.
    Kanskje vinden nå snur?

    NIP’s siste blogginlegg..LEDERSKAP Vs. ADMINISTRASJON

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>