Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Penger, lykke og valgfrihetens paradoks

21. June 2008 | Av | Kategori: Diverse | Permalenke

Hvor lykkelig blir vi egentlig av å ha rumpa full av penger? spør Dagbladet i dag. Hvordan kan det ha seg at rike, velfødde nordmenn ikke er de aller lykkeligste i hele verden?

Statsviter Ottar Hellevik, kommer med en forklaring i boka “Jakten på den norske lykken” som kommer ut i juli: Gevinsten av å få bedre råd blir delvis nøytralisert av at vi hele tiden sammenlikner oss med andre som også får mer å rutte med og at vi raskt blir vant til å forbedringene.

Jeg har tidligere skrevet om Barry Schwartz og hans foredrag på TED om valgfrihetens paradoks, der Schwartz gjør rede for hvordan for mange valgmuligheter til daglig gjør oss mindre lykkelige. Selv om sjalusi og misunnelse kanskje er medvirkende grunner, tror jeg fortsatt Barry Schwartz har noen gode tilleggspoeng å komme med i sitt foredrag.

Er du interessert kan du se videoen nedenfor, eller klikke her for å se den på ted.com.

Stikkord: , ,

6 kommentarer
Legg igjen en kommentar »

 1. Penger i seg selv er ikke noe gjevt. Men å ha penger nok til å vite at kjøleskapet ikke blir tomt, at man har et anstendig og velfungerende sted å bo, at man har råd til å gjøre noe ekstra nå og da, at man kan bidra når noen trenger litt hjelp etc. DET er for meg lykke. Jeg har det akkurat motsatt nå, men jeg er overbevist om at dersom det sto 100 mill på min konto i morgen, så ville mitt liv sett fundamentalt annerledes ut etterpå, og det er fordi jeg da ville vært fri til å gjøre akkurat hva jeg vil, og det er temmelig mye! Det paradoksale er at mer penger ville gjort det enklere å jobbe med det jeg vil (som nå ikke går an å leve av), så mer penger ville betydd mer jobb, mer lystbetont jobb, med andre ord. Men kanskje jeg er uvanlig? Jeg kan ikke kjede meg, bryr meg nada om statussymboler og vil egentlig bare leke og ha det gøy med familie og venner. Men glitter og fjas og dyre biler/hus bare for å ha det? Neh. Det er ikke meg.

  Trips & Tics’s siste blogginlegg..Å male fanden på veggen

 2. det rareste av alt er at det kun er en som har lagt inn en kommentar før meg.
  Og jeg skriver det andre innlegget ett døgn etter artikkelen ble skrevet

 3. JEG HÅPER PÅ EN NY VERDENSORDEN.
  Det er et fåtall mennesker på denne kloden som eier “pengene”. Dette er makteliten. Noen tror at å ha mye penger er lykken. Derfor jaktes det på mer og mer. Etter at TV og internett er blitt tilgjengelig, får man et bredere innblikk i hvordan jordens befolkning har det. Pengesystemet kan i en viss grad skape glede. Men det verste er at det skaper fattigdom, nød, kriminalitet og krig. Det røves ressurser fra den fattige verden for å sette dem tilbake i enda større fattigdom. I den rike verden skaper pengesystemet hus, mat og klær for en del av befolkningen. Mens andre forblir pengelens uten å få dekket de elementære behov som er grunnpillarene for et godt liv. Vi lever i en verden full av konflikter som pengesystemt har den største skyld i.
  Nå vil jeg komme med en bombe som pengemakteliten alldri vil kunne godta å gjennomføre. De vil sitte på toppen av tronen og styre verden.
  Idag er verden blitt så liten via TV og internett. Vi ser skjeldnere og skjeldnere pengene våre. Vi betaler med plastkort og pengene står i banken usett for de fleste. Det nye systemer går ut på at alle jobber noen timer i uken og får tid inn på sin bankkonto. Altså ingen penger men kun tid. Om du studerer, får du også en tidskonto. Kontoen brukes på samme måte som pengekonto. En del av din tidskonto blir avsatt til alderdom, sykdom m.m. Det blir som et skattesystem yten penger. Det smarte er at ingen kan gjøre seg rik på din bekostning. Ingen kan stjele tiden din. Det er ingen bankhvelv fullt av penger som må passes på. Kriminalitet vil falle betraktelig, med tiden vil den nesten bli borte. Det må ikke glemmes at ressursene vi har i dag, har vi også etter et nytt system. Hus, mat, klær og transport skal være basen for et hvert menneske i et hvert samfunn. Dette skal ingen mangle. Dette systemet kan ikke gjennomføres før vi får et børskrakk over hele verden. Jeg håper at det skjer innen få år og at man kan begynne å bygge et bedre samfunn for jordens befolkning. Jeg tror at en større del av verden vil bli meget lykkeligere. Noen vil si at dette ikke funker. Det er dem som ikke tenker grundig gjennom dette systemet og makteliten som som vil kontrollere verden. Takk for meg.

 4. Hei Randi!

  Takk for besøket og en engasjert kommentar!

  Jeg regner ikke meg selv som maktelite, men er likevel ikke helt sikker på hvor gjennomførbart dette er. Det blir litt som å snakke om “Hvis månen var en gul ost…” Men om revolusjonen kommer, og sekunder og minutter blir vår nye valuta, så ligger jeg heldigvis godt an med 33 år pluss renter på konto.

 5. DET ER LOV Å TENKE NYTT
  Jeg ønsker med dette å så en ny tanke som ettervert kan bli en realitet om verdens børser kollapser. Det er store muligheter for at så skjer innen kort tid. Børsene har i lang tid vist fallende tendenser. Om krakket kommer, vil det nok bli verre enn på 30 tallet. Etter kaos vil det bli orden. Pengesystemt vårt er på råtnende rot. Det viser vårt verdenbilde. De rike blir rikere og de fattige blir fattigere. Noen må gå på avfallshauger for å finne mat og det er i land som den rike verden utnytter kommersielt.
  Med et pengeløst system vil vi ikke bekymre oss over økonomien. Hus, mat , klær og transport vil være alles rett å ha fra fødselen av. Se hva som skjer i dag med økende bankrente på boliglån. Noen må sikkert gå fra gård og grunn. Det er ikke mer enn ett år siden en mann skyldte kemneren noen tusenlapper. Huset ble pantsatt og solgt. Han ble uten bolig. Ønsker vi å ha det på denne måten? En jente på tolv år ble kastet av toget ti mil hjemmenfra fordi kortet hennes ikke virket i automaten.
  Som jeg har skrevet tidligere, vil en tidskonto funke på samme måte som pengekonto, men uten pengesirkulasjonen. Ressursene er her med eller uten penger. Skal du ha en rørlegger til huset ditt, vil det tikke inn for eks fire timer på hans tidskonto. Hver time har sin verdi uansett hva du jobber med. Du jobber for eks som elektriker og for hver jobb får du tid inn på din konto. Vi kan leve like godt som vi har det i dag, men forskjellene blandt folk blir mindre. Stort sett kan alle velge hva de vil jobbe med, men oppgavene må fordeles slik at primærbehovene for befolkningen blir dekket. Vi vil ikke kunne samle oss ting og tang i lader. Vi kan ikke mer enn å spise oss mette. Penger i seg selv gir ingen lykke. Det ser vi i rike Norge i dag. Jeg liker å leke med tanken på en ny verden.

 6. Ja, disse tankene du her formulerer, er selve faktisk som DEN ENDELIGE LØSNING på alle verdens problemer – som jo nesten utelukkende dreier seg rundt PENGER – OG jeg også har samlet tankene på innlegget liggende på
  http://galactic.no/rune/avskafpeng.html

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>