Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

På tide å opprette spareavtale for fast sparing i aksjefond?

27. March 2008 | Av | Kategori: Aksjer, Fond | Permalenke

Sjefstrateg i First Securities Peter Hermanrud uttaler seg på E24. Han mener forholdet mellom priser og inntjening nå er sammenlignbart med andre perioder da børsen har ligget nede og at dette er et kjøpsignal.

Ja kanskje, eller kanskje ikke. Det skal være god stemning på børsen i dag, og det må man vel ta som et godt tegn. Men uansett om uroen er over eller ikke, så kan dagen i dag være en god dag å opprette en spareavtale for sparing i aksjefond. Med en fast månedlig sum inn i aksjefond, og med langsiktige mål vil du unngå de store risikoene.

Unngå fondsfella!

Den største feilen vi småsparere gjør er at vi i alt for stor grad lar oss påvirke av medias krigsoverskrifter om svingningene i markedet. Vi kjøper etter lang tids oppgang, og selger i nedgangstider, gjerne like før bunnen er nådd.
Timing av markedet
Forklaring av grafen ovenfor:
1. “Nå har aksjekursene steget jevnt over lengre tid. 10% økning bare siste måneden, det ser jo bra ut! Det er på tide at jeg kjøper og får min del av kaka.”
2.Nei! Hva skjer? Jeg taper jo sparepengene mine! Nei, det er nok best å begrense tapene mine og selge alt. Dette vil jeg ikke være med på lenger. La meg få pengene inn igjen på bankkontoen.”
3. “Nå er visst nedturen over for denne gang. Avisene skriver jo side opp og side ned om hvor bra det går. Nå er det på tide å komme seg på karusellen igjen. Jeg tømmer sparekontoen i banken og kjøper.”
4. “Himmel, hav og helvete! Nå er visst alt håp ute… Best at jeg kvitter meg med disse fondsandelene før jeg taper alt jeg eier.”
5. “Ja, var det ikke det jeg tenkte! Kursene stuper jo. Flaks at jeg solgte i tide og ikke ble sittende fast ombord i det synkende skipet.”

Tenk langsiktig når du skal spare i aksjer eller i aksjefond

Ved å tenke langsiktig sparing og bruke en fast spareavtale jevner du ut risiko og verdisvingninger. Slik får du en bedre mulighet for en god avkastning på pengene dine. Sparing i aksjefond har vist seg å gi en god avkastning over tid, men det er viktig å spare riktig. Grafen nedenfor viser utviklingen på Oslo Børs siste fem årene.
Utviklingen på Oslo Børs de siste fem årene.
Langsiktig sparing over de siste fem årene vil ha gitt en god avkastning selv med det siste halve årets uro. Kortsiktig sparing, kanskje kombinert med panikksalg ved nedgang, kan gi deg tap selv om det også er muligheter for en stor gevinst.

I dag er en god dag å starte.

Dagen i dag er et godt tidspunkt for å begynne og spare. Etter regn kommer sol sies det, og enten uroen på børsene snart går over eller ikke, vil du med en langsiktig sparing etter min mening komme godt ut. Husk bare å spare smart.

  • Lag deg en spareplan og følg denne.
  • Bruk gjerne en spareavtale for fast sparing slik at risikoen blir jevnet ut over tid.
  • Ikke sats alt på ett kort. Spre investeringene dine i flere markeder, ikke invester bare i norske fond.
  • Ikke selg i panikk. Hold deg til spareplanen din og ikke selg før du trenger pengene eller har nådd målet ditt.
Stikkord: , , , , ,

3 kommentarer
Legg igjen en kommentar »

  1. […] Ved å ha en fast spareavtale i fond har du en større sjans til å unngå å havne i fondsfella. Jeg har tidligere skrevet om fondsfella og om hvordan mange av oss småsparere forsøker å treffe toppen og bunnen av svingningene i markedet. Du kan lese mer om dette i innleggene Ikke gå i fondsfella og På tide å opprette spareavtale for fast sparing i fond?. […]

  2. […] Pengene er ikke tapt før fondsandeler eller aksjer blir solgt og utbetalt. Først da blir tapet realisert. Selv om vi i det siste har sett et krasj på børsen, er jeg temmelig sikker på at vi de neste årene igjen vil oppleve at verdien av pensjonsfondene våre vil stige igjen. Så lenge man har en jevn innbetaling over tid, unngår man å investere når markedet er på en topp eller bunn. Hovedregelen for OTP utbetalinger er også at oppspart pensjon skal utbetales i minst 10 år fra fylte 67 år. Dette reduserer risikoen for at man skal selge ut hele fondsbeholdningen når markedet er på bunnen. Jeg har tidligere skrevet litt om denne såkalte fondsfella i et annet innlegg her på Økonomiguiden. […]

  3. Hvorfor er det faktum at det har vært økonomisk vekst i Europa siden 1945 et argument for at det vil være økonomisk vekst i Europa de nesten 50 årene?

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>