Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Budsjett

Har du full kontroll på din privatøkonomi?

Hvis du kan svare ja på dette spørsmålet har du kanskje allerede satt opp et budsjett.
Hvis svaret er nei, føler du kanskje av og til en viss frustrasjon over at det er så mye måned igjen på slutten av pengene. Din privatøkonomi er kanskje litt skakkjørt, og kanskje ligger du av og til våken og bekymrer deg. Om du skal kunne gjøre noe med din personlige økonomi, er det første du bør gjøre å skaffe deg en oversikt over dine inntekter og utgifter. En dårlig privatøkonomi kommer ofte av for mange unødige småutgifter. Dyre abonnement og andre unødige utgifter kan ta livet av en allerede trengt privatøkonomi. Lag et budsjett for deg personlig eller for din familie!

Eksempel på et personlig budsjett

Hva er et personlig budsjett?

Last ned budsjettmal :

Et personlig budsjett er en plan som setter din inntekt opp mot alle dine utgifter, din formue og din gjeld. Det finnes mange forskjellige verktøy for å sette opp og bruke et personlig budsjett, og vi vil senere vise deg en del av disse. Et personlig budsjett er nyttig for å kunne planlegge din personlige økonomi. Å vite hvor inntektene dine kommer og hvor store de er, er like viktig som å vite fra hvor og når regningene kommer.

Hvordan kommer jeg i gang med å sette opp et budsjett?

Du trenger egentlig ikke mer enn blyant og et papir for å sette opp et personlig budsjett. Men om du benytter deg av et allerede eksisterende verktøy, som et regneark i et dataprogram eller et budsjett du laster ned fra internett, er det enklere og mindre tidkrevende å sette opp budsjettet. Og dette er viktig – gjør ting enkelt. Om du velger å bruke et verktøy som tar for mye tid og energi å bruke, er sjansen stor for at du vil gi opp alt som har med budsjett og planlegging å gjøre. Et budsjett blir aldri mer nøyaktig enn den personen som lager det. Det er derfor viktig at du holder deg til det enkle, slik at du ikke blir lei og gir opp. Regn likevel med at det tar litt tid å sette opp et personlig budsjett, men når du først har gjort det kan du dra nytte av det senere.

Sett i gang!

Samle sammen lønnslipper, kontoutskrifter og kvitteringer du har tilgjengelig. Bruker du nettbank, vil du kanskje kunne laste ned kontoutskriften din fra nettbanken og bruke denne for å skaffe deg en oversikt over ditt private forbruk. Om du vil, kan du laste ned et budsjettforslag nedenfor:

Last ned fil :

Budsjettmal - Personlig budsjett - Excel Budsjettmal - Personlig budsjett - Excel
Et personlig budsjett er en plan som setter din inntekt opp mot alle dine utgifter, din formue og din gjeld. Det finnes mange forskjellige verktøy for å sette opp og bruke et personlig budsjett, og vi vil senere vise deg en del av disse. Et personlig budsjett er nyttig for å kunne planlegge din personlige økonomi. Å vite hvor inntektene dine kommer og hvor store de er, er like viktig som å vite fra hvor og når regningene kommer.

Lastet ned 31492 ganger

Last ned fil :

Budsjettmal - Personlig budsjett - Open Office Budsjettmal - Personlig budsjett - Open Office
Budsjettmal for personlig budsjett i OpenOffice .ods format (Open Document Spreadsheet)

Lastet ned 12400 ganger

Ta deg tid til å tenke gjennom din personlige økonomi og vær nøye med å få med alle utgifter og inntekter, så unngår du overraskelser og uforutsette utgifter senere.

Buddi – et enkelt budsjettprogram for personlig økonomi.

Buddi er et gratis program som hjelper deg med å sette opp et personlig budsjett og å overvåke din privatøkonomi på en enkel måte. Klikk her for å laste ned programmet.

Du kan også laste ned programmet direkte fra Økonomiguiden (versjon 3.0.0.5).
For Windows: .exe-fil versjonsnummer 3.0.0.5 (filstørrelse: 5,2 MB)
For Windows: .zip-fil versjonsnummer 3.0.0.5 (filstørrelse: 5,1 MB)

Klikk her for instruksjoner og veiledning om installasjon og bruk av Buddi 3.0

Hva forteller budsjettet meg?

Når du har laget ferdig budsjettet, vil du enklere kunne se hvor du må stramme inn, eller når du har litt mer økonomisk frihet. Budsjettet kan du bruke som et verktøy til f.eks. å spare til ferien, eller planlegge julehandelen. Du vil etter hvert få opp øynene for hvor nyttig det er å lage seg et personlig budsjett. Hvis du ser at dine utgifter på det jevne er høyere enn inntekten, må du straks begynne en snuoperasjon for å få din privatøkonomi på rett kurs igjen. Har du planlagt en dyr ferietur? Da kan budsjettet ditt fortelle deg når du har muligheten til å legge til side penger du skal bruke på ferien. På denne måten slipper du å kjøre kredittkortet varmt for å få kjøpt billetten når ferien står for døren.

Konklusjon:

Å sette opp et personlig budsjett er nødvendig for å skaffe deg en bedre oversikt over din privatøkonomi. Det er nyttig enten du har mye penger til overs og vil se hvor mye du kan spare eller investere i aksjer og aksjefond, eller om du er inne i en krise når det gjelder din personlige økonomi og må ta drastiske grep for å komme deg på bena igjen. Det er ikke vanskelig å sette opp et personlig budsjett for deg selv eller familie, og den lille investeringen av tid kan betale seg tilbake flere ganger.

Budsjett for variabel inntekt

Har du en variabel inntekt og lurer på hvordan du kan sette opp et budsjett og planlegge nedbetaling av gjeld med en slik uforutsigbar økonomi? Her finner du en budsjettplan som kan brukes av de av oss som ikke vet akkurat hva vi vil tjene hver måned. Denne planen kan hjelpe deg med å lage og opprettholde en god rutine med pengene dine.