Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Innebygd og planlagt foreldelse

3. December 2010 | Av | Kategori: Aktuelt, Diverse | Permalenke
Planlagt foreldelse

Har du hørt om innebygd eller planlagt foreldelse (planned obsolescence/ built-in obsolescence)? Denne bevisste strategien fra produsenter av alt fra lyspærer til skrivere er kanskje grunnen til at TV-en eller skriveren din slutter å virke, og at det er mørkt på boden i kjelleren når du skal hente skistøvlene dine.

Produkter blir laget for å slutte å virke etter en viss tid, slik at vi som forbrukere skal kjøpe nytt. (Eller enda bedre, ta opp et forbrukslån for å kjøpe ny TV).

Et eksempel er når du får en varselmelding i systembegeret på PC-en din om at deler i skriveren din har sluttet å virke. Du tar den med til forhandleren for å få den reparert, men får beskjed om at det beste vil være å kjøpe en ny. Det forhandleren ikke forteller deg er at skriveren sannsynligvis fortsatt virker, men at en chip inne i skriveren har blokkert for flere utskrifter. Hadde det ikke vært for denne chip-en, kunne du kanskje ha skrevet ut enda noen tusen sider før du kjøper en ny skriver. (I England er praksisen med innebygd foreldelse i strid med forbrukerrettighetene. –Wikipedia)

NRK Nett-TV kan du frem til 14. desember 2010 se en interessant dokumentar om dette temaet. Dokumentaren med originaltittel Pyramids of Waste er laget av Cosima Dannoritzer, og den gav meg bl.a. svar på hvorfor jeg må lade min Nokia mobiltelefon flere ganger hver dag :).

Programmet ble vist på NRK2 og er vist ca 14000 ganger på NRK Nett-TV, men fortjener å bli sett av flere. (Husk at programmet bare er tilgjengelig frem til 14. desember.)

Stikkord: ,

3 kommentarer
Legg igjen en kommentar »

  1. Veldig interessant dette med planned obsolescence. Det burde ikke vært lov å lage produkter som er designet for å bli ødelagt etter en gitt tidsperiode. Meget bra dokumentar.

  2. Dette kan stemme ganske bra og jeg vet at det er slik på noen kopimaskiner. Maskinen stopper når den mener den er tom for rekvisita. Med det sagt så finnes det en funksjon på noen av disse maskinene som muliggjør videre utskrift men da er ikke kvaliteten garantert. Hvis tonerkasetten blir tom vil den stoppe men, slår man på denne funksjonen vil den fortsatt skrive ut.

    Det er ikke alle merker som gjør slik, fler skulle nok gjort det. Det jeg snakket om oven var laserskrivere.

    Blekkskrivere er en helt annen historie. I dag kan du få en skriver til 299 kroner. Har du brukt opp blekket koster det iallfall 2 – 300 kroner for mer blekk. Da er det jo bedre å kjøpe en helt ny maskin og kaste den andre. Det skaper mye forsøpling ja …

  3. Husker jeg selv så det programmet. Ble overrasket blant annet over at dem lagde små “feil” i nylonsstrømper, slik at det ble hull raskere, og at glødelampen varte lenger for 100 år siden enn i dag.

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>