Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Ikke gå i fondsfella!

21. November 2007 | Av | Kategori: Fond | Permalenke

Hvis ingen går i fondsfella, men passer seg for den..

Stadig flere nordmenn velger å spare i fond. I årene mellom 2003 og 2006 har vi tatt ut mer penger fra fondene enn vi har satt inn, men denne trenden har nå snudd. Sparing i fond er en god sparemåte, men det er viktig å ikke gå i fondsfella.

En del fondseiere prøver å investere pengene sine i fond i takt med svingningene på børsene, og de fleste mislykkes med denne strategien. For de fleste småsparere er det vanskelig å være oppmerksom og rask nok til å lykkes med en slik sparestrategi. Når verdiene stiger og media omtaler dette, kjøper gjerne folk fondsandeler for å få bli med på oppturen. Da er kanskje toppen allerede nådd. Når verdiene synker igjen, griper panikken om seg, men folk selger andelene sine først når bunnen er nådd. Deretter stiger gjerne kursen på fondsandeler igjen, slik at det eneste du oppnår med en slik strategi for sparingen din er at du får bli med på nedturen.Når børsene er urolige og kursene svinger, er det viktig å ha is i magen. Nervøse fondsparere er som oftest de som taper mest.

Våre råd er derfor:

  1. Spar når du har penger til overs.
  2. Lag gjerne en spareavtale med et fast beløp, slik får du spredd risikoen, og effekten av opp- og nedturer blir mindre.
  3. Ikke selg dine fondsandeler før du trenger pengene eller har nådd målet med spareplanen din.
  4. Hold hodet kaldt. Ikke la overskrifter i media gjøre deg nervøs. Du betaler gebyrer som skal dekke forvaltningen av fondet ditt – slapp av og la forvalterne gjøre jobben sin.
Stikkord: , , ,

En kommentar
Legg igjen en kommentar »

  1. […] å treffe toppen og bunnen av svingningene i markedet. Du kan lese mer om dette i innleggene Ikke gå i fondsfella og På tide å opprette spareavtale for fast sparing i […]

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>