Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Hvorfor lærte de oss ikke dette på skolen?

12. March 2008 | Av | Kategori: Diverse | Permalenke
madmaven @ sxc.hu
Foto: madmaven @ sxc.hu

Jeg er ikke den eneste som mener at personlig økonomi er et emne som burde vert vektlagt mer i grunnskolen. Jeg har i det siste fått flere kommentarer og ytringer om dette, og det har lenge vært i tankene mine. Vi er nok mange som etter noen mindre kloke økonomiske krumspring har spurt oss selv: “Hvordan kunne jeg være så dum?” og “Hadde jeg bare visst hva dette ville føre til.” Hvorfor lærte de oss ikke noen basisregler for en sunn personlig økonomi på skolen? Kanskje gjorde de det, men tenk om vi hadde forstått og husket reglene når vi trengte dem…

Regler jeg ikke kan huske å ha lært på skolen:

Bruk mindre enn du tjener.

Dette kan virke som en selvfølgelighet for mange, men dette er faktisk et problem for enkelte. Det finnes tusenvis blant oss som bruker mye mer enn vi tjener. Forbruket blir finansiert med hjelp av kredittkort, forbrukslån og andre kreditter som blir kastet etter oss av kredittbransjen. I en slik situasjon har man bare to valg. Redusere forbruket, eller å satse på en kraftig lønnsøke.

Bruk pengene dine på deg selv først.

Betrakt deg selv som din viktigste kreditor etter at huslånet ditt er betalt. Skaff deg en sparekonto og sett inn 10% av lønnen din hver måned. Slik vil du etter hvert skaffe deg en bufferkonto som kan hjelpe deg når du møter uventede utgifter, eller når situasjoner som sykdom eller arbeidsløshet reduserer inntekten din over en periode. Når du venner deg og forbruket ditt til sparingen vil dette gå automatisk.

Betal huslånet først.

Billån, forbrukslån og kredittkortgjeld kan svi, men så lenge du betaler huslånet ditt har du i hvert fall tak over hodet. Må du gi annen gjeld prioritet i en periode, så snakk først med banken din og undersøk om du kan få avdragsfrihet på huslånet eller om du kan forlenge nedbetalingstiden.

Prøv alltid å betale mer enn minimumsbeløpet.

Renters rente er den sterkeste kraft i universet, og den jobber mot deg så lenge du har gjeld. Ved å betale inn litt ekstra på lånet ditt hver måned, kan du spare tusenvis av kroner i tillegg til at du sparer måneder og år på nedbetalingstiden.

Du må ikke nødvendigvis ha nyere bil enn naboen.

Naboene har kanskje kjøpt en ny Mercedes i tillegg til BMW-en som alt står i oppkjørselen. Det betyr ikke at du også må kjøpe ny bil. Naboene har kanskje 100 000 i kredittkortgjeld og stjeler mat fra containeren bak Kiwi. Å sette seg i gjeld for å finansiere luksusting er rett og slett idiotisk. Les mer om hvor dumt det er å holde følge med naboen på Pengevett.

De som gir deg kredittkort er ikke vennene dine.

De trivelige menneskene som står på stands på Gardermoen eller på Karl Johan og forteller deg om alle fordelene med kredittkortet de vil gi deg er ikke vennene dine, uansett hvor hardt de prøver å bli det. Kredittbransjen eksisterer kun ved hjelp av de som ikke betaler saldoen ved forfall. Prinsippet bak renters rente er godt kjent av disse selskapene, og de er veldig glad i kunder som ikke betaler hele saldoen før forfall. Med en effektiv rente på over 30% tar det mindre enn 2,5 år før gjelden din er fordoblet.

Unngå idiotskatt.

Kjøper du en helt ny bil faller den minst 15% i pris første året. Skal du kjøpe “ny” bil, så kjøp en bil som er to-tre år gammel og unngå 30% idiotskatt. Ta deg tid til å se deg rundt så du er sikker på å finne en bil som er tatt godt vare på.
Lotto og andre lotterier er en straffeskatt for mennesker som er dårlige i matematikk. Sjansen for at du to ganger samme dag blir spist av en tiger på gaten i Hammerfest er omtrent like stor som at du vinner førstepremien i Vikinglotto.

Kjøp ting brukt når du kan.

Ting som sportsutstyr, leketøy, bøker, cd/dvd-er, verktøy, møbler, klær og barneutstyr er mye billigere å kjøpe brukt. Du kan finne saker av høy kvalitet om du ser deg rundt. Har du ikke en bra bruktbutikk der du bor, finner du mye bra på internett på sider som qxl.no, finn.no og andre.

Kjøp utenfor sesongen.

Skal du kjøpe nye hagemøbler så kjøp dem om høsten. Samtidig kan du kjøpe nye sommerdekk til bilen. Langrennski til barna kjøper du når sommeren står for døren. Du kan spare store summer ved å handle like før butikkene skal rydde vekk varene for å gjøre plass til sesongens nyheter.

Spar penger på forsikringene dine.

Bruk ikke kaskoforsikringen din på småskader. Når bonustapet kommer med i regnestykket, må skaden være stor for at det lønner seg å gjøre dette. Øk isteden egenandelen din og få redusert premien. Spar kaskoen til du virkelig trenger den.
Bruk samme taktikk på innbo og villaforsikring. Blir en rute knust, så ta den ikke på forsikringen. Øk heller denne egenandelen også, og reduser premiene dine.
Før hvert hovedforfall bør du hente inn tilbud fra flere selskap. Ikke nøl med å skifte forsikringsselskap om du får et tilbud ditt eget selskap ikke kan matche.

Ikke glem personforsikring.

Hva skjer med familien din den dagen du blir drept i en bilulykke? Blir de sittende med en uoverkommelig gjeld i tillegg til sorgen? Livsforsikring, ulykkes-, uføre- og personforsikringer. Det finnes mange produkter å velge mellom. Men sørg for at familien din vil ha det bra økonomisk om noe skjer med deg. Så krysser vi fingrene og håper dette blir din eneste tapte investering her i livet.

Lek ikke aksjemegler.

Ikke tro at du er i stand til å beregne markedet bedre enn de pene unge mennene i dress som tjener 30 millioner i året. Spar pengene dine i fond isteden.

Hold deg borte fra spareprodukter du ikke forstår.

Og om du ikke forstår dem, så spør ikke Terra-kommunene om råd. Om du ikke forstår det konsulenten i banken prøver å forklare deg om spareproduktet du blir tilbudt, så betyr ikke det at du er dum. Ikke lat som om du forstår hva som skal skje med pengene dine hvis du ikke gjør det. Om du i en slik situasjon taper penger, ja det er da du er dum.

Det er forskjell på investering og sparing.

Å investere er noe du gjør når du er (så godt som) gjeldfri. Å spare penger er noe du bør gjøre hele tiden slik at du har litt midler tilgjengelig når du plutselig trenger dem. Skal du investere pengene dine, så skal du plassere dem smart for å tjene inn de 25% du betaler i rente på kredittkortet ditt.

Tenk pensjon tidlig.

Du kan ikke stole på at folketrygden skal ta vare på deg når du blir gammel. Begynn sparingen til pensjonisttilværelsen så tidlig som mulig. På denne måten kan du få råd til å kjøpe din egen appelsinjuice når eldrehjemmet du bor på i fremtiden innfører rasjonering av saft og juice. Start gjerne med spareprodukter med en høyere risiko, som aksjefond. Etter hvert som du nærmer deg pensjonsalderen flytter du sparepengene dine over til produkter med mindre risiko, som obligasjonsfond og høyrentekontoer.

Sparing er en god vane, ikke en tung byrde.

Foreldre som knytter det å spare til noe positivt får barn som vokser opp og begynner å spare. Når du venner deg til spareplanen din og føler at det går litt automatikk i det, så legg litt innsats i det å gi barna positive opplevelser knyttet til sparing. Ros og klapp på skulderen når ukelønnen går på sparegrisen, og kanskje en is på vei hjem fra banken når grisen er tømt. Gode sparevaner og tidlig forståelse for verdien av penger vil hjelpe barna dine senere i livet.

Ta vare på helsen din.

Invester i din egen helse. Ikke vær redd for å bruke både tid og penger på din egen helse. Ta vare på kroppen din slik at sjansen for å bli syk minker. Å bli syk kan i tillegg til alt annet av smerte og bekymringer føre til økonomisk ruin. Sykepenger eller ikke. Det er ikke fett å leve av uførepensjon.

Penger er viktig.

Men ikke det viktigste her i livet. God helse og lykke er viktigst. Å krangle om penger har ført, og fører fortsatt til mange skilsmisser. Og krangling løser som regel ikke så mange problemer uansett. Snakk med hverandre om penger, men slåss ikke. Legg planer og felles mål. Nyt ferier og livet generelt. Men husk: du skal ikke kaste vekk pengene dine.

Stikkord: , , , , , , , , , , , , , ,

13 kommentarer
Legg igjen en kommentar »

 1. Som økonomistudent må jeg bare si en ting, selv jeg hadde glemt noen av de gode gamle tipsene. Syns du har gjort en i overkant god jobb til hva en kan forvente av frivillige innlegg:) SUPTR!

 2. Bra artikkel .. nok til at du fikk en ny RSS subscriber! :-)

 3. Som mattelærer driver jeg å underviser alle elevene mine om nettopp dette.
  Det gjorde mattelærerene jeg selv hadde på skolen for 20 år siden.
  Det kan faktisk lønne seg å følge med i matte-timene!

 4. :) Ja man skal ikke sove i timen.

  Innlegget var ikke først og fremst ment som kritikk mot lærerne. All ære til mattelærerne for å lære oss prosentregning og brøk, men det er ikke nok. Jeg har selv mye å takke mine gamle lærere for, men det bør legges mer vekt på holdninger til og kunnskap om personlig økonomi i skolen. Det ville hjelpe mange til å unngå fellene tror jeg.

 5. Likte innlegget svært godt, og eg også har lagt deg til rss leseren min!
  Ser ut til at bloggen din er full av nyttige poster om økonomi og gode tips.

  Adrian’s siste blogginlegg..Sliter du med kredittkort regninger?

 6. Ekstremt gode tips! Bøyer meg i støvet. Her var det en del jeg ikke fikk med meg i spare-innlegget mitt for en tid tilbake. Stå på videre. Som de andre her, tror jeg må legge deg til i RSS’en. :)

  Sindre’s siste blogginlegg..Samfunnets hjernevask

 7. Å sammenligne å spille lotto med idiotskatt er vel det dummeste jeg noen gang har hørt.. Har selv vunnet flere årslønner opptil flere ganger i løpet av de årene jeg har spilt på lotto.. og jeg har en 5 ukers som er lik hver gang.. Idiotskatt. Vel det er vel egentlig BARE idioter som ikke spiller på lotto.. HAHA.. fa.. for noen nek.. Man vinner ingenting på å ikke spille i allefall. vel 2080 kr er ikke så mye skatt når man får 2 mill i renter hihi…

 8. Lottomillionærer er ikke som andre millionærer… :)

 9. […] skrev tidligere et innlegg p

 10. joda, grei artikkel..
  men jeg la merke til post 6 var at det er om aa gjøre aa ikke bruke kredittkort, og under post 10 var en reklame for kredittkort og forbrukslaan. det er bra planlegging det 😀

 11. Hei Hegre!

  :) Det er ikke akkurat planlagt. Det er ikke jeg som setter inn annonsene, det er Google Adsense som finner annonser ut fra hva som står skrevet på siden. Jo flere ganger jeg skriver “ikke bruk kredittkort, ikke bruk kredittkort, ikke bruk kredittkort”, jo flere kredittkort reklamer settes inn…

 12. Det er altfor lite fokus på grunnleggende ferdigheter innen personlig økonomi i den norske skole. Emnet inngår bare som en forsvinnende liten del av matematikkpensumet på barne- og ungdomsskolen, og da stort sett med fokus på tekniske beregninger. Økonomisk forståelse er mye mer enn det.

  På videregående er personlig økonomi gjemt bort i samfunnsfagssekken, og selv på NHH er emnet avspist med ett enslig valgfag. Er det rart nordmenn har de mest gjeldstyngede husholdningene i verden?

  http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2085135.ece

 13. Supergod artikel – jeg har tidligere arbejdet på en handelsskole, hvor eleverne havde økonomi-fag, men altid noget om hvordan man laver budget og udregner et eller andet. Din side har jeg nu sendt til en af mine gamle kollegaer. Jeg er sikker på at det er godt med lidt “nede på jorden-fornuft”.
  Tak!

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>