Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Hvordan lager man penger?

4. February 2009 | Av | Kategori: Gjeld | Permalenke

Paul Grignon’s animasjonsfilm “Money as Debt” forklarer på en enkel måte hva penger er og hvordan de blir laget. Budskapet blir presentert på en underholdende måte, og er en liten tankevekker i disse dager. Kanskje vi skal ta oss en pause fra jubeldansen over at renta ennå en gang blir satt ned og spørre oss selv om rentenedgangen egentlig er så positiv?

Stikkord: , , , ,

2 kommentarer
Legg igjen en kommentar »

  1. Denne videoen gir helt klart grunn til ettertanke.

    Det er jo tydelig at det monetære system ikke er bærekraftig slik det i dag er bygd opp. Denne finanskrisen vi er inne i er kun én (riktignok en særdeles stygg en) i en lang rekke av tidligere, lignende kriser, og blir nok slettes ikke den siste. De har kommet med 8-10 års mellomrom siden slutten av 1800-tallet.

  2. Jeg tror de økonomiske problemene kan skyldes misforståelser i hvordan myndighetene fører sitt regnskap. Samfunnets behov (som jeg ser på som samfunnets utgifter) blir brukt til å skape profitt hos selskaper, og igjen staten igjennom skatter, moms og avgifter. Her blir utgiftene for å dekke behov misforstått for profitt og vekst. Slik vi ser når det sies det er bra tider for boligmarkedet eller på børsen. Når det er vekst i samfunnet så måles veksten i NOK, ikke i form av hvor mye samfunnet og dets folk klarer å dekke sine behov. Kostnaden for å dekke de materielle- og energibehov er langt større enn det det kunne ha vært, om pengenes kretsløp var annerledes. Jeg aner ikke hva en mulig løsning kunne ha vært, og ikke misforstå mine teorier for kommunisme. Selv de lærdeste økonomer bør tenke mer utenfor boksen for å løse den endeløse rekken finanskriser som rammer så mange.

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>