Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Hva gjør du for å spare strøm?

26. November 2008 | Av | Kategori: Strøm og strømpriser | Permalenke
saavem @ sxc.hu
Foto: saavem @ sxc.hu

Tall som Bård Baardsen, leder i Norsk Varmepumpeforening har hentet inn fra Nordel viser at naboene våre i Sverige og Danmark har hatt en mye mindre økning i strømforbruket enn vi her i Norge (VG Nett). I Sverige med nesten dobbelt så mange innbyggere som i Norge har forbruket de siste 18 årene økt med 16 TWh. I samme periode har forbruket i Norge økt med 28,1 TWh.

Når man så tar med den kraftige økningen i strømprisene vi har hatt her i landet siden kablene som nå knytter Norge til det europeiske kraftnettet på kontinentet kom på plass forstår vi at strømregningen i dag tar en stor del av husholdningsbudsjettet.

Så hva kan du gjøre for å redusere strømutgiftene og spare strøm? I tillegg til de enkleste tiltakene som å redusere innetemperaturen med en grad eller to, og å slå av lys og varme i rom som ikke blir brukt finnes det en del større tiltak du kan gjøre for å redusere strømregningen samtidig som du kanskje også kan bidra til å spare miljøet for noe av den belastningen vi påfører det i form av nye gasskraftverk.

Her er noen tiltak du kan vurdere om du vil prøve å spare strøm

 • Tetting av luftlekkasjer/montere tettelister.
 • Isolering av tak, gulv og vegger.
 • Tidsstyring av innetemperaturen.
 • Varmepumper.
 • Vannbåren varme basert på fornybar energi.
 • Utskifting av vedovn/montering av peisinnsats.
 • Pelletsovn.
 • Biokjel.
 • Solvarme.
 • Varmegjenvinning fra ventilasjonssystem.
 • Fotocellestyring av utebelysning.

Noen av disse tiltakene kan du få tilskudd til å sette i verk. Enkelte kommuner som Oslo gir tilskudd til forskjellige enøktiltak som f.eks. utskifting av gamle vedovner, gjenvinning av varme fra ventilasjonsanlegg og installasjon av varmepumper. En liten ringerunde eller sjekk på nettet kan gi deg informasjon om tilskuddsordningen i din kommune og la deg spare tusenvis av kroner på innkjøp og montering av utstyr. Begynn med å sjekke hjemmesiden til kommunen du bor i (www.DIN KOMMUNE.kommune.no) for informasjon.

Husbanken kan også tilby ulike låneordninger til reduksjon av energibruken i privatboliger.

At det lønner seg å tenke enøk blir klarere når man ser på prisen per kW/h for de vanligste oppvarmingsmetodene i Norge. Enøk-senteret i Møre og Romsdal regnet i fjor på oppvarmingskostnader:

Strøm: 100 øre
Parafin: 85 øre (minst 1000 liter).
Olje: 75 øre (minst 2000 liter).
Ved: 50-85 øre (storsekk/sekk).
Pellets: 50 øre (storsekk).
Varmepumpe: 35 øre (luft/luft-2/3 av energien gratis).

Les mer om strøm og strømpriser:
Sov bedre, spar penger!
Finn en billigere strømleverandør!

Stikkord: , , , , , ,

3 kommentarer
Legg igjen en kommentar »

 1. Bård Baardsen, leder i Norsk Varmepumpeforening burde ta en titt på den astronomiske avansen hans medlemmer tar på pumpene også. Det er også drøyt og ta kr. 4.000 for et par timers montering.
  Bård Baardsen, det er et ordtak som sier at når krubben er tom begynner hesten og bite. Det er nok tilfelle her. Skal staten inn med noe her, er det et par ting. Opplyse folk om. Varmepumper kjøper du biligst på nettet. Gå flere sammen. Det finnes pumper som du enkelt kan montere selv. Det er ikke noe hokus pokus.Bare på dette har du redusert prisen med over 50%. Staten kan ta bort avgiften på gassen til disse pumpene. Ca kr. 1.000 til spart.

 2. Bruker rundt 18000kw/t i året,så nå skal jeg bytte ut lyspærene med sparepærer for å spare mer!
  Men jo mindre jeg bruker, jo mer stiger strømprisen.Snodig det der gitt!

 3. Hvis han hadde sjekket litt rundt privathusholdninger så har det vært en minimal økning i forbruket siden 1990 tallet… så jeg synes artikkelen er ganske så misvisende. Ja, vi har kraftkrevende industri i Norge som får kjøpt billig strøm som gjør at vi har arbeidsplassene her og ikke i utlandet.

  Savner rett og slett litt dybde i denne artikkelen og ikke bare en kjapp overfladisk “touch” rundt emnet.

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>