Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Å handle på internett

21. November 2007 | Av | Kategori: Sparetips | Permalenke

Å handle på internett kan være en veldig bra måte å spare penger på. Eller rettere sagt, det kan være en bra måte å bruke mindre penger på enn om du skulle kjøpt samme varen i butikken.

Jeg har f.eks selv i dag kjøpt skrivbare DVD-plater på nettet (20 stk Verbatim DVD+R 16x for 49 kr hos InkClub) for mindre enn halve prisen jeg ellers måtte ha betalt (69 kr for 10 stk Verbatim DVD+R 16x hos Elkjøp).

Om det du leter etter ikke absolutt må være helt nytt, kan du finne en mengde gode kjøp på f.eks Finn.no

Med dagens dollarkurs kan du også gjøre svært gode kjøp fra USA via internett. 26. oktober 2000 koset en amerikansk dollar 9,61 kr, mens kursen i dag ligger ned mot 5,40 kr. I forhold til kurstoppen i 2000 sparer du over 4 kroner per dollar!

Husk bare et par ting før du handler:
* Om varen har en pris over avgiftsgrensen på 200 kr, må den fortolles og du må betale norsk moms for varen. De fleste produkter som kan være aktuelle å handle fra utlandet er stort sett, med unntak av klær, tollfrie.
* Mange nettsteder er klar over valutaforskjellen mellom Norge og USA, og med løsningene bak de fleste nettbutikker, kan du ofte oppleve å få prisen oppgitt i norske kroner. Velg derfor dollar som valuta om prisen er gitt opp i kroner og det er mulig å skifte valuta.
* Bøker er ikke bare tollfrie, de er også avgiftsfrie når du kjøper dem fra utlandet. Dette vil si at du kan handle for så mye du vil, og likevel slipper du å betale moms for bøkene når de kommer til Norge. Dette er det verdt å benytte seg av, spesielt for studenter og andre som leser bøker på engelsk!Om det du er på jakt etter har en pris som ligger over avgiftsgrensen, kan du som enkelte velge å være litt “kreativ”. Mange som jevnlig handler via internett, sender gjerne en forespørsel til nettbutikken og spør om butikken er villig til å sende produktet som en gave, eller om de vil gi opp prisen på produktet til å være lavere enn 200 kr. Mange nettbutikker er villige til dette, og på denne måten kan du spare mye penger. Om nettbutikken ikke vil gjøre dette, finnes det andre som kanskje gjør det.

Absolutt-rent-100% eksempel:
Om jeg skulle kjøpe meg et ekspedisjonstelt som tåler norske vindforhold, kunne jeg finne MSR Wind 2 til rundt 500 dollar på nettbutikker i USA. Dette er et telt som koster fra 7-10 000 kr her i landet. Tanken på å unndra meg avgifter ville i virkeligheten selvfølgelig aldri falle meg inn (Vi har alt for lite avgifter her i landet som det er), men om vi fortsatt tenker rent hypotetisk, kunne jeg be om at butikken sender meg teltet som en gave. Jeg kunne legge til ca. 200 dollar for frakt, og så kunne jeg dratt ut i skogen med et telt som hadde kostet meg 700 dollar (3900 kr med dagens kurs) i steden for 7000 kroner. For de vel 3000 kronene jeg hadde spart, kunne jeg kjøpt ganske mange grillpølser og tatt med i sekken.

De fleste av oss vil nok som regel handle fra norske nettbutikker, og da er det nyttig med tjenester som sammenligner priser fra flere nettbutikker, slik at du enkelt kan finne den billigste. Det finnes flere slike “prisagenter”, og de mest brukte i dag er DinPris, Kelkoo og Prisguide.no.

Stikkord: ,

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>