Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Gode råd fra Landsbanki?

9. February 2008 | Av | Kategori: Lån | Permalenke

Sjeføkonom Jan Andreassen gir gode råd på na24.no:

– Alt som går opp i 70 dobler seg. Om boligprisene stiger 10 prosent i året, har prisene doblet seg på syv år. Med fem prosent tar det 14 år. Med 3,5 prosents stigning tar det 20 år. Det er enkel matte. Det er sånn samfunnet er, forteller han.

Ja vel. Si at du låner 80% (1 600 000 kr), kjøper en leilighet eller et hus til 2 millioner og at boligprisene stiger med 3,5% i året de neste 20 år. Da vil boligen teoretisk være verdt 4 023 404 kr. Så langt er alt vel. Men om vi tar med inflasjonen som ligger et sted mellom 1,5% og 1,9% (er litt usikker så tidlig på dagen…) vil regnestykket se litt annerledes ut. Om vi regner med en gjennomsnittlig inflasjon på 1,5% i de neste 20 årene, vil boligverdien være verdt ca 2 980 051 kr med dagens kroneverdi.

I tillegg skriver na24.no:

Men Andreassen roer: – Det er ikke påkrevet å betale avdrag. Formuen blir gradvis større og større, sier han. Han råder selv sine egne bekjente til å slutte og spinke og spare, fordi de bare vil få bedre og bedre råd.

5 års avdragsfrihet kanskje? Og en lånerente på 5,5%? Etter 5 år med 3,5% stigning i boligverdien, 1,5% inflasjon og betaling av renter i fem år for 1,6 million: Boligen er verdt 2 209 675 kr i dagens kroneverdi og du har i løpet av de fem årene betalt 440 000 kr i renter. Du har altså betalt 2 440 000 kr for en bolig som er verdt 2 209 675 kr?

Jeg forstår ikke helt hvordan dette skal være et godt råd å gi. Det er selvfølgelig bra for Landsbanki at kundene deres låner penger og tar noen avdragsfrie år, slik tjener de mer på lånet. Eller er det jeg som ikke forstår regnestykket? Jeg er tross alt ingen sjeføkonom.

Uansett vil jeg personlig holde meg til rådene om å spare og å betale ned lån så fort som mulig. Og så vil jeg i fremtiden være mer skeptisk til råd fra sjeføkonomer som vil låne meg penger.

Stikkord: , , ,

En kommentar
Legg igjen en kommentar »

  1. Ja, poeng her. blir vel best når man nedbetaler fortest mulig?

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>