Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

EU tvinger oss på ferie

13. June 2008 | Av | Kategori: Diverse | Permalenke
Ferietid
Foto: Gabriella @ sxc.hu

Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil endre ferieloven slik at du blir nødt til å ta ut minimum 4 uker og en dag i ferie i året. Det skal bli slutt på at du får utbetalt penger dersom du ikke har brukt opp den lovpålagte ferien din.

Tidligere har det vært slik at om du ikke har tatt ut hele ferien din, kunne du få utbetalt penger for feriedagene du hadde til gode. Har du fastlønn med fem ukers ferie blir du trukket for fem uker ferie i lønnen (feriepenger utbetales for å dekke ferien). Har du brukt bare tre av disse ukene, har du tidligere fått igjen penger for to uker.

EU-domstolen har slått fast at alle land i EU og EØS må følge direktivet som sier at alle skal ha minst 4 ukers ferie, og nå har regjeringen kommet med et lovforslag som tilpasser den norske ferieloven til dette direktivet. Etter den nye loven skal all ferie som ikke blir brukt, bli overført til påfølgende år. Det skal ikke være mulighet å ta ut penger for denne ferien med mindre det er sykdom eller permisjon som er grunnen til at ferien ikke er tatt ut.

Sukk! Hjertelig tusen takk til Brussel og Bjarne Håkon Hanssen! Nå blir det altså slutt på ekstrapengene mine. Jeg har en jobb der jeg med 12 uker avspasering i løpet av året egentlig ikke har bruk for ferie. Ferien har i alle år bestått av de ekstra pengene jeg har fått på januarlønningen. En svært kjærkommen ekstrainntekt for min del. Januar måned kan være tøff økonomisk.

Tar jeg ikke ut all ferien nå, vil jeg måtte ta åtte uker ferie neste år. Men jeg vil ikke få feriepenger neste år for de ekstra ferieukene. Disse feriepengene har jeg jo fått i år. Jeg må derfor sette av penger fra årets feriepenger slik at jeg klarer meg de ukene jeg ikke får lov til å jobbe neste år. Eller kan jeg sende regningen til byråkratene i Brussel? Neppe…

Jeg kan forstå at det er vanskelig for mange å få sin rettmessige ferie av arbeidsgiver, men reglene som skal sikre oss minst tre sammenhengende uker ferie mellom mai og september finnes allerede. Hva i all verden skal vi med enda mer overformynderi som tvinger oss til å holde oss borte fra jobb? Og blir det enklere for bedriftene å få hjulene til å gå rundt når hele Norge skal tvinges bort fra arbeidet?

Jeg har aldri meldt meg inn, men vil med dette si opp mitt medlemskap i EØS med virkning fra dagens dato. Jeg reserverer meg samtidig mot å bli kontaktet av EØS per telefon, samt å motta adressert reklame i posten.

Flaks at det er valg igjen snart. Fri og bevare meg fra bestemmelseskåte byråkrater!

Hva synes du om lovforslaget til arbeids- og inkluderingsdepartementet?

Vis resultater

Loading ... Loading ...
Stikkord: , , , ,

2 kommentarer
Legg igjen en kommentar »

  1. Dette hørtes ut som en merkelig regel. Det som er funker jo, hvorfor endre det?

  2. EU har det bare med at ville styre alt. If it works, don’t change it. De må vel arbejde ud efter “If it works, change it QUICK!”

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>