Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Dårlig moral eller god økonomisk sans?

31. January 2008 | Av | Kategori: Diverse | Permalenke

CBS 60 Minutes viste for en tid siden en reportasje om huseiere som mister husene sine på tvangsauksjon. Det er disse huseierne regjeringen i USA nå jobber for å hjelpe med å få orden på økonomien igjen. Men er ikke folk selv ansvarlige for lånet de tar opp? I følge reporteren går faktisk enkelte av disse huseierne fra husene sine med en fin slant i lomma, mens andre sitter igjen med tapet (som f.eks. diverse kommuner i Nordland og på Vestlandet….)

Reporteren forteller om Matt og Stephanie som kjøpte seg hus til $ 355000. I motsetning til mange andre, visste de nøyaktig hva de gikk til. De ville klare avdragene det første året, og hadde planlagt å refinansiere lånet før rentesatsen gikk i været til 11%. Men verdien av huset sank, lånet steg til over 100% og det ble ingen refinansiering. De sier de har råd til å betale de høye avdragene, men ser ikke noe poeng i det.


Matt: “Prisene går ned, hvorfor fortsette å betale mer? Hvor er logikken i det?”
Stephanie: “Hvorfor betale $3200 i avdrag på et hus på 1200 sq ft (112 kvm)? Det finnes ingen fornuft i det.”
Reporter: “Men det er det dere skrev under på?”
Stephanie: “Greitt, hvis verdien stiger. Men verdien synker. Det gir ingen mening siden vi aldri vil kunne få refinansiering på lånet og senket avdragene. Ikke sjans!”
Reporter: “Så essensen i det du sier er at dere vil slutte å betale? Dere vil bare la det gå på tvangsauksjon?”
Stephanie: “Det er det eneste rådet vi har fått så langt.”

Om vi skal lære noe fra denne reportasjen må det være:

 • Du bør ikke alltid stole på den som skal selge deg noe.
 • Innse at det er kun du selv som vet hva som er best for deg.
 • La deg ikke presse til å ta opp et høyere lån enn du kan leve med selv om den som selger deg lånet har en pen dress.
 • Ta ikke lett på risikoen, vær sikker på at du forstår den, og hva endringer i rente og marked vil bety for deg senere.
 • Er det dårlig moral eller god økonomisk sans å gå fra lånet på denne måten selv om det kan bli reaksjoner etterpå? Er det egentlig synd på folk som med vitende og vilje risikerer pengene sine og taper? Hva da med alle andre som taper penger gjennom andre investeringer? Hva synes du?


  (Om du har problemer med å spille av reportasjen kan du se originalen her.)

  Stikkord: , , ,

  Legg igjen en kommentar -

  XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>