Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Bytt bank og spar tusenlapper

15. February 2008 | Av | Kategori: Sparetips | Permalenke

Enklere å bytte bank – Dagbladet.no
Fra 1. mai vil det bli langt enklere å bytte bank.

Nå finnes det ingen unnskyldning for ikke å bytte bank.

Mange banker opererer med høye gebyrer på enkelte tjenester. Når du er lojal mot en slik bank, kan du tape tusenvis av kroner i løpet av et år. Gebyr på bruk av bankkort/debetkort og kredittkort, betaling av regninger, renter og årsgebyr kan være en stor utgiftspost.

Finansportalens Bankbarometer viser oss at det skiller ca 2000 kroner mellom beste og dårligste bank for en gjennomsnittsbruker med 15 000 kr på konto. Er du en av dem som oftest betaler med kort isteden for kontanter, vil forskjellen bli enda større.

Mange gir banken sin en ufortjent lojalitet og fortsetter som kunde til tross for at de taper penger ved å betale gebyrer de egentlig kunne spart seg. Når du betaler en regning i nettbanken, så gjør du jobben selv samtidig som du sparer banken for arbeidet. Da er det direkte umoralsk av banken å forvente at du skal betale for å gjøre jobben.

Kan du spare tusenvis av kroner i året ved å bytte bank, så kan du bruke disse pengene til å “kjøpe deg et kundeforhold” – selv om du i verste fall skulle betale litt høyere rente, vil pengene du sparer på bankbyttet i de fleste tilfeller dekke inn dette.

Fra 1. mai 2008 vil det også bli mye enklere å bytte bank. Nye regler medfører at du slipper å flytte betalingsoppdrag, lån og kreditter selv. Du vil også få hjelp til å avslutte kontoer. Hensikten med de nye reglene er at det skal være enklere og tryggere å bytte bank.

De nye reglene sier bl.a. at:

  1. Banken skal hjelpe deg med å flytte penger fra angitte kontoer i din gamle bank til angitte kontoer i din nye bank.
  2. Banken skal hjelpe deg med å avslutte dine kontoer.
  3. Banken skal hjelpe deg med å skaffe deg en oversikt over betalingsoppdrag som er lagt inn i forfallsregisteret.
  4. Banken skal hjelpe deg med å flytte faste betalingsoppdrag og avtalegirooppdrag til din nye bank.
  5. Banken skal hjelpe deg med å flytte og innfri lån og kreditter.
  6. Banken skal, om du ber om det, sende innbetalinger, renter og belastninger for avsluttet konto til din nye konto.
  7. Banken skal IKKE ta gebyr for utlevering av informasjon.

For å sette i gang prosessen trenger du bare å gi din gamle bank en fullmakt. Fullmakten kan du også gi elektronisk.

I tillegg har bankene plikt til å be om ytterligere dokumentasjon dersom de har mistanke om at henvendelsen ikke kommer fra en bank, men kan være et forsøk på svindel for å få ut opplysninger om kundeforholdet ditt.

Ta deg ti minutter til å legge dine tall inn i Finansportalens Bankbarometer og se hvor mye du kan spare på å bytte bank. Er du en gjennomsnittskunde, som vil spare 2000 kr på bankbyttet, vil disse ti minuttene “gi deg en timelønn” på 12 000 kr :)

Les mer om denne saken hos Forbrukerrådet.

Stikkord: , , , , , ,

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>