Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Banker som bryr seg – Ha!

27. March 2008 | Av | Kategori: Kredittkort, Lån | Permalenke
Money trap - Johngard @ sxc.hu
Foto: Johngard @ sxc.hu

Når jeg sjekket statistikk og teller for Økonomiguiden i dag, så jeg en del treff der folk hadde søkt etter “banker som hjelper deg”.

Jeg må smile litt når jeg tenker på at folk kanskje tror banken eller kredittkortselskapet bryr seg så veldig om dem. Ja, de bryr seg kanskje, men de bryr seg bare om at du ikke skal gjøre noe dumt, som f.eks å kvitte deg med gjelden din. En bank, og spesielt et kredittkortselskap, tjener ikke noe på deg når du ikke har gjeld til dem.

Bryr banken seg så mye om deg?

En del av bankenes fordelsprogrammer gir deg f.eks færre fordeler når du ikke har huslån eller billån i banken. De er rett og slett ikke så glad i mennesker som ikke har gjeld, og bare sitter med penger på høyrente og lønnskonto. Banken er aller mest glad i deg når du ligger på knærne og gråter og ber om et forbrukslån for å dekke annen dyr gjeld. I tillegg virker det som om bankene blir mer og mer fokusert på å selge deg kompliserte spareprodukter som de garantert vil tjene mer enn deg på. Jeg er ikke så sikker på om jeg og banken min egentlig er venner, det er mer som om vi har en våpenhvile.

Kredittkortselskaper ville ikke ha eksistert om vi brukte kredittkortet vårt fornuftig.

Om vi alle hadde betalt hele saldoen ved forfall, ville ikke disse selskapene ha tjent en krone, og vi ville ganske raskt ha sett en del konkurser i bransjen. Ikke få av oss har fått et brev i posten fra et kredittkortselskap der vi blir gratulert med en økning i kredittgrensen på 20 eller 30 000 kr uten at vi har bedt om det. Hvorfor gjør de dette? De som gir deg et kredittkort vil helst at du bruker hele kreditten for deretter å betale minimumsbeløp på kredittkortet ved forfall. Det er du som bare betaler minimumsbeløpet hver måned som gir profitt i kassa til kredittkortselskapene, og du er deres beste kunde. De er derfor veldig glade i deg, og bryr seg sikkert mye om deg. Men vil de at du skal kvitte deg med gjelden? Neppe! Isteden kommer bransjen med nye produkter for deg som ikke klarer å betale det du skal ved forfall: Mikrolån! Folkia tilbyr deg å låne 1, 2 eller 3 000 kr i inntil 30 dager slik at du kan betale kredittkortregningen og holde hodet over vannet litt lenger. Søk på nett og ha pengene på konto innen 15 minutter. Men det koster: et slikt mikrolån få en effektiv rente på opp til 1 335% (ja, ett tusen tre hundrede og tretti fem prosent!).

Så hvem er det egentlig som bryr seg og vil hjelpe deg?

Om ikke du selv bryr deg om at du sitter i gjeld, så er det ingen andre. Bare barna dine, familien og venner som er glad i deg for den du er, ikke for det du har kjøpt på kreditt eller det du betaler i renter.

Stikkord: , , , , ,

En kommentar
Legg igjen en kommentar »

  1. Hi there, I`m Dick Cheney, and I care 😀

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>