Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Bankene lurer oss!

15. October 2008 | Av | Kategori: Min mening | Permalenke
Rentesats
Foto: svilen001 @ sxc.hu

Professor i samfunnsøkonomi Kjetil Storesletten oppfordrer i følge VG Norges Bank til å sette styringsrenten kraftig ned, Hurra! Men vi vil nok ikke se et kutt på flere prosent slik Storesletten vil. I markedet skal det være priset inn en nedgang i renten på 0,5 % og dette er vel mer sannsynlig.

Det hjelper meg bare ikke det minste så lenge bankene ikke vil sette ned renten likevel. Selv om til og med statsministeren er enig med folk flest i at renten nå må ned med en gang er det Pengemarkedsrenten som gjelder sier bankene, og lover at det vil ta lang tid før de senker rentene igjen selv om pengemarkedsrenter er ned nesten 2 % fra toppen på over 9 %.

Dette minner meg litt om bensinprisene; når oljeprisen går opp er oljeselskapene raske med å øke prisen, men når oljeprisen synker igjen, blir det brukt alle mulige unnskyldninger for å forsvare at prisen ikke blir satt ned i samme takt som den ble økt.

Kjære banker, dere er noen luringer! Tor Christian Haugland kom i går med et utsagn jeg skal huske på til senere.

Det som skjer med renten i Norges Bank er helt uinteressant for oss, for det har ingen direkte betydning. Det som betyr noe er pengemarkedet, og det er bare dersom det Norges Bank gjør får betydning for pengemarkedet, at det vil bety noe for oss.

Hvorfor sa ikke bankene dette før krisen var et faktum? Bankene har da i et helt år før krisen brukt den økte styringsrenten fra Norges Bank som argument for at de må øke rentene sine? Hvorfor i all verden økte de rentene når styringsrenten ikke er interessant for dem?

Akkurat! Jeg skal huske på dette når krisen er over og Norges Bank neste gang setter opp renten. Når jeg da får varsel fra banken om at de setter opp renten på boliglånet mitt siden Norges Bank øker renten, så skal jeg ta meg en tur i banken og ha en alvorsprat med dem.

Stikkord: , ,

5 kommentarer
Legg igjen en kommentar »

 1. Nå er det vel faktisk slik at det er et etterslep i rentemarkedet, og at før “finanskrisen” kom så fulgte pengemarkedsrenten styringsrenten ganske godt, mens det gjør den ikke nå. – Jeg ser på min egen konto at Postbanken ikke har justert opp renten på mitt lån siden Juli, og pengemarkedsrenten har gått betydelig opp etter dette, – samtidig med at det kan ta en stund før pengemarkedsrenten “reagerer” på at Norges bank justerer styringsrenten, siden pengemarkedet ikke fungerer som det skal for tiden …

  Så at bankene ikke kan kutte utlånsrentene umiddelbart er ikke vanskelig å forstå, de låner jo ikke inn til styringsrenten, men til pengemarkedsrenten (så lenge de ikke låner av norges bank iallefall…)

 2. Hei Anders og takk for svar!

  En del av pengene bankene låner må vel være lånt hos Norges Bank? Det var jo ikke snakk om pengemarkedsrenten før krisen slo til. Min egen bank har hevet renten på boliglånet mitt fra 4,5 % til ca 7,8 % siden mai i fjor, og ved hver eneste renteøkning er det økningen i styringsrenten som har ligget til grunn. Pengemarkedsrenten har ikke vært nevnt med et ord i de brevene jeg har mottatt med varsel om renteøkning.

  Jeg forstår at jeg ikke kan forvente lavere rente på dagen, men at bankene nå sier at stryringsrenten plutselig ikke er interessant lenger, det reagerer jeg på.

 3. Jeg tror nok de mener at den ikke er interessant så lenge den ikke henger sammen med styringsrenten, men siden 50% av finanskrisen og 90% av “boligkrisen” er medieskapt så må vi nok ta sitater med en klype salt 😉

 4. Uavhengig av hvilken type rente de styrer etter, så er det et faktum at bankene spekulerer i dette for å ha best mulig inntjening. Så lenge det sikrer bankene våre så er det vel bra, men jeg liker svært dårlig å¨se at bankene benytter overskudd til å ha vannvittige lønnsfester. Det samme kan sies om forsikringsbransje og strømleverandører. De er alle eksempler på næringer som meler sine egne kaker på forbrukernes bekostning. Og de bruker alle mulige unskyldninger for å drive sin praksis som de gjør. Litt lurt må vi få lov til å føle oss.

 5. […] mener fortsatt at bankene lurer oss. Det er feigt å vingle slik mellom forskjellige strategier og forklaringer. Hvorfor kan de ikke […]

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>