Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Anbefaling fra Bankklagenemnda: Ettergi 600 000 i gjeld

10. June 2008 | Av | Kategori: Lån | Permalenke

I innlegget Dårlig moral eller god økonomisk sans? skrev jeg om 60 Minutes sin reportasje om amerikanere som mister husene sine på tvangsauksjon. Av ting vi kunne lære fra reportasjen listet jeg opp:

  • Du bør ikke alltid stole på den som skal selge deg noe.
  • Innse at det er kun du selv som vet hva som er best for deg.
  • La deg ikke presse til å ta opp et høyere lån enn du kan leve med selv om den som selger deg lånet har en pen dress.
  • Ta ikke lett på risikoen, vær sikker på at du forstår den, og hva endringer i rente og marked vil bety for deg senere.

Nå ser det ut til at Bankklagenemnda har bestemt seg for å gi en lærepenge til disse menneskene i pene dresser som presser folk til å ta opp store lån. I en sak der et par med 500 000 kr i inntekt fikk lån av banken som sammen med fellesgjelden oversteg 2,7 mill kroner klaget banken inn for bankklagenemnda, har paret fått medhold. Bankklagenemnda mener banken har begått en så grov forsømmelse da den lot paret ta opp en så stor gjeld, at banken anbefales å ettergi paret over 600 000 i gjeld.

Det er vel og bra at Bankklagenemnda gir bankene klar beskjed om å skjerpe seg, men har vi ikke selv en del av ansvaret når vi tar opp gjeld vi ikke kan betjene? Kunne slike tilfeller vært unngått om folk flest hadde hatt litt mer økonomiske kunnskaper, og er dette nok et eksempel på at privatøkonomi må inn som eget fag i skolen?

Stikkord: , , , , ,

2 kommentarer
Legg igjen en kommentar »

  1. Nå er jo allerede privatøkonomi en del av pensum for å få generell studiekompetane. Økonomi heter det og er obligatorisk første året på videregående. Ellers veldig enig i at folk selv må ta ansvar for sin egen økonomi.

  2. I stand corrected.

    Takk for opplysningen, jeg var faktisk ikke klar over at økonomi har blitt eget fag på grunnkurs. Da er det jo større håp for at ikke så mange skal gå ut av skolen som like store økonomiske analfabeter som jeg gjorde.

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>