Legg til Google Reader Legg til Økonomiguiden som RSS-feed. Få innlegg fra Økonomiguiden på epost.

Alvorlig talt Kristin Halvorsen

22. November 2008 | Av | Kategori: Min mening | Permalenke

Finansminister Kristin Halvorsen ber i følge VG folk om å “Shoppe så det svir” for å redde norske arbeidsplasser gjennom økt forbruk.

Alvorlig talt, er det mitt ansvar å redde norsk økonomi fra finanskrisen? Jeg betaler allerede med blod gjennom en mye høyere rente enn før. Hva med å gi ansvaret for å rydde opp til dem som har rotet til økonomien?

Nei, jeg kommer ikke til å shoppe så det svir. Det har jeg ikke gjort i de siste årene, og jeg kommer ikke til å begynne nå. Jeg kommer til å fortsette som vanlig. Og de ekstra pengene jeg får tilgjengelig nå som renta er på vei ned kommer jeg til å bruke til sparing hovedsaklig gjennom nedbetaling av gjeld. Men, jeg kommer også til å spare til min egen pensjon i fond og aksjer, noe som forhåpentligvis kan komme norske bedrifter til gode.

Jeg ønsker ikke at landet skal miste arbeidsplasser, men jeg ønsker heller ikke å kjøre min egen økonomi ut på skråplanet for å opprettholde et kunstig høyt forbruk i samfunnet slik vi har hatt i de siste årene. Så får vi heller prøve og overleve tapet av en og annen designbutikk.

Stikkord: , ,

4 kommentarer
Legg igjen en kommentar »

 1. Det er DU som er ansvarlig for å ha rotet til økonomien ved å ta opp lån, for å deretter presse boligpriser opp slik at andre må ta opp enda mer lån.
  Så du fortjener å betale med ditt blod, håper dere alle gjeldsnisser får steke LENGE i deres eget fett.

 2. Poenget er jo nettopp at du skal fortsette å bruke penger som før da din molbo. Hvis du fortsetter som før så er alt bra, men hvis folk handler mindre fordi de har hørt at det går dårlig så blir det en selvoppfyllende profeti. Halvorsen har helt rett i at denne krisen blir værre hvis folk slutter å bruke penger. Uttalelsen hennes støttes av eksperter innen makroøkonomi.

  Norsk økonomi er din økonomi. Men det er kanskje litt vanskelig for deg å se det store bildet?

 3. Veldig enig. (Altså med deg. Ikke Krakknissen).
  Det å shoppe og låne seg ut av krisa er et elendig råd fra en som virkelig burde vite bedre.

  Lin’s siste blogginlegg..Minipris med NSB

 4. Jeg beklager at jeg svarer sent, men jeg var ute på puben i går og forsøkte å redde noen arbeidsplasser i restaurantnæringen. Tidligere erfaringer har lært meg at det ikke alltid er en god ide å svare på kommentarer beruset, så svaret kommer litt forsinket.

  @ Krakknissen:
  Jeg har kjøpt bolig, ja. Og jeg har lån, ja. Men jeg har lån på min første bolig, og jeg gjorde et meget godt kjøp i et opphausset marked for nesten to år siden. Jeg har ikke gjort noe som helst for å presse opp boligprisene. For min del, siden jeg ikke har noen som helst planer om å selge i løpet av de neste 15 årene, spiller det ingen rolle om prisene går opp eller ned (med mindre det blir store positive utslag for min del og jeg forsøker meg med ny takst for å få lavere rente).

  At eiendomsselskaper og firmaer har sett sitt snitt til å forsøke seg på å bygge en hel mengde nye boliger med håp om stor fortjeneste pga stigende boligpriser tar jeg på ingen som helst måte noe ansvar for. Byggenæringen har hatt enorme oppsving siste årene, men om det er en ekte etterspørsel etter nye boliger, eller en kunstig etterspørsel skapt av investorer på jakt etter fortjeneste er jeg ikke helt sikker på.

  Men jeg tar intet ansvar for den krisen media hausser om nå. Jeg vil heller ikke legge noe ansvar for denne krisen på de mange andre som har blitt tvunget inn i boligmarkedet siste årene og som i dag også betaler med blod og svette for høye boliglån.

  @ Kris:
  Kommentaren din satt dessverre fast i spamfilteret, og jeg så det ikke før etter flere timer. (Mulig Akismet reagerer på ordet molbo? Jeg takker for komplimentet.)

  Ja, jeg fortsetter med å bruke pengene mine som før. Det er jeg nødt til. Jeg skal ha strøm og mat, og jeg skal bygge ferdig terrassen rundt huset mitt. Jeg var kanskje uklar i innlegget over, men jeg har ingen planer om å slutte å bruke penger. Likevel, jeg har ABSOLUTT ingen planer om å begynne å shoppe så det svir. Det svir allerede nok å skulle betale alle faste utgifter når jeg samtidig (siste to år) har forsøkt å spare opp litt penger. Jeg kan ikke, uansett hvor hardt jeg anstrenger meg, se hvordan det skal være til min fordel om jeg i dag bruker penger jeg ikke har til shopping. Jeg har absolutt ingen dårlig samvittighet om noen café latte designere i Oslo går konkurs. Kanskje de nå blir tvunget til lære seg et nyttig yrke og gjøre noe som er til nytte for samfunnet.

  Jeg skal være enig med deg om at norsk økonomi er en del av min økonomi. Og jeg ser en del av sammenhengen. Men jeg forstår ikke alt. Om jeg hadde forstått sammenhengen og hvordan økonomien fungerer skal jeg garantere deg at jeg ikke hadde hatt et boliglån å slite med. Nei, hadde jeg kunnet forstått utviklingen i økonomien hadde jeg også kunnet forutsett utviklingen. Og da hadde jeg garantert ikke sittet som gjeldsslave (eller gjeldsnisse som Krakknissen kalte meg, et uttrykk jeg forresten liker mye bedre enn gjeldsslave). Hadde jeg forstått økonomi hadde jeg vært verdens rikeste mann, tilbragt helgene på yachten til Kjell-Inge og gått i fødselsdagsselskap til Stein-Erik.

  Poenget mitt er ikke at vi skal mure oss inne sammen med pengene våre, men vi har et fritt marked, og da må vi tåle litt Darwinisme i økonomien. Ansvaret for å bevare forretninger som ikke har livets rett kan ikke hvile på oss vanlige forbrukere. Selv om vi lever i et forbrukssamfunn kan det ikke være vårt ansvar å bruke mer enn vi har for å holde hjulene i gang. Kan vi være enige om å fortsette som før er det bra, men vi skal i hvert fall ikke bruke penger vi ikke har ved å shoppe så det svir for å redde bedrifter som har spilt høyt og er i ferd med å tape.

  @ Lin:
  Takk for støtten!

Legg igjen en kommentar -

XHTML: Du kan bruke følgende tagger: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>